През тази година средногодишната инфлация в страната ще бъде 9,5

...
През тази година средногодишната инфлация в страната ще бъде 9,5
Коментари Харесай

Очаква се 9.5 процента инфлация през 2023 година

През тази година средногодишната инфлация в страната ще бъде 9,5 на 100. През 2024 година стопанската система на България ще се усили с 2,8 на 100, а инфлацията ще падне до 3,5 на 100, съгласно икономическия бюлетин на ОББ. 

В отчета написа още, че брутният вътрешен артикул на България ще се увеличи през тази година с 1,5 на 100. Динамиката на Брутният вътрешен продукт през последното тримесечие на предходната и протичащото се през първите три месеца на актуалната година дават съображение да повишим прогнозата си за 2023 година от 0,7 на 100 на 1,5 на 100, оставайки релативно консервативни, показват от банката.

Според разбора, в който са представени предварителни данни на Национален статистически институт, през четвъртото тримесечие на 2022 година българската стопанска система нараства с 2,6 на 100 на годишна база. Към средата на годината точно това тримесечие, както и първото на 2023 година, се очакваше да са най-проблемни - от леко негативни до към нулата, заради войната в Украйна, спирането на газовите доставки от страна на " Газпром ", галопиращата инфлация, политическата неустойчивост в страната и икономическа интензивност към рецесията в еврозоната и по-специално в Германия.

Въпреки че тези предпоставки са годни и до момента, още в края на лятото стана ясно, че степента на тяхното отрицателно влияние върху националната стопанска система ще е надалеч по-слабо от предстоящото. Така България осъществя през предходната година 3,4 на 100 действителен напредък, което бе доста близо до нашата прогноза от 3,5 на 100, пишат от банката.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР