През тази година община Вършец ще има балансиран бюджет, в

...
През тази година община Вършец ще има балансиран бюджет, в
Коментари Харесай

Ето с какъв бюджет ще разполага община Вършец

През тази година община Вършец ще има уравновесен бюджет, в който са заложени доста средства за поправки на инфраструктура и обществени разноски, заяви на конференция кметът на курортния град Иван Лазаров.

Бюджетът ще бъде 7 857 000 лв., като 4 милиона лв. са дотация от страната, а останалите са от лични доходи. За поредна година община Вършец не планува покачване на локалните налози и такси и ще продължава да дотира от бюджета си сметосъбирането и сметоизвозването с 360 000 лв.. Към момента събираемостта на средствата от такса-смет е 80 %, посочи Лазаров.

През тази година община Вършец ще дава 500 лв. еднократна помощ за новородено дете на семейство, което живее в общината. По стратегия "Топъл обяд " във Вършец гратис ще се хранят 200 души. Ще продължи действието на обществения дом за хора с физически увреждания във Вършец.

Предвидени са средства за прехрана на спортни клубове и клубове на пенсионери и на хора с увреждания. Бюджетът продължава традицията да се отделят обилни средства за образуване на културни прояви през годината за привличане на повече туристи и посетители в общината. През тази година във Вършец ще има Национален фестивал на ученическите духови оркестри от страната, интернационален фолклорен фестивал "Пъстра огърлица ", честване на празника на курорта, минералната вода и Балкана, което ще продължи към месец с разнообразни прояви и така нататък, заяви още Лазаров.

За поправки на инфраструктура през тази година в бюджета на общината са заложени 1 150 000 лв.. С тях ще бъдат сменени водопроводи, кабели и тротоари по 8 улици, които по-късно ще бъдат асфалтирани. С 5 милиона лв. от планове на общината, финансирани от фондовете на Европейски Съюз, ще бъдат ремонтирани други 8 улици. За ремонт и нова музейна колекция в общинския музей във Вършец са планувани 240 000 лв..

През предходната година Вършец е бил посетен от 40 000 туристи, които са осъществили 60 000 нощувки. От туристически налог в общинската хазна са влезнали 38 000 лв.. Към общината има инвеститорски интерес, построяват се хотели и къщи за посетители. Един от тогавашните хотели, който не работеше към 20 години, към този момент е закупен от вложители и ще бъде трансфорат в съвременен спа-хотел, разгласи кметът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР