През следващите седмица-две времето ще запази подчертаната си динамика, а

...
През следващите седмица-две времето ще запази подчертаната си динамика, а
Коментари Харесай

Идва застудяване

През идващите седмица-две времето ще резервира подчертаната си динамичност, а температурите през множеството дни ще бъдат над нормалните.

Днес ще остане слънчево и топло за сезона, с оптимални температури над нормалните за декември - от 9 до 14 градуса, оповестява Дир.бг.

През нощта против събота ще стартира нарастване на облачността и при започване на съботния ден тя ще бъде забележителна над по-голямата част от страната, само че на изток към момента междинна и висока.

В планините ще духа слаб, а в югоизточните региони - до сдържан вятър от юг.

Минималните температури в съботния ден ще останат съвсем без смяна, към и малко над 0 градуса. Дневните ще са високи за сезона - от 9 до 14 градуса.

Вечерта в събота, изначало над западните региони, вятърът ще се ориентира от северозапад и с това ще стартира интензивно, само че малко захлаждане.

Ще стартират валежи от дъжд, които на север и по високите полета бързо ще минават в сняг и през нощта ще обзет елементи от Западна, Северна и Югоизточна България.

В западните ниски елементи на Дунавската низина и Горнотракийската равнина валежите ще са напълно слаби или ще остане без дъжд.

В Софийско през нощта против неделя ще превали сняг или дъжд, който бързо ще премине в сняг и сутринта ще се образува няколкосантиметрова снежна завивка. По-дебела тя ще бъде в някои елементи на града и полите на Витоша поради въздействието на планинската бариера пред студения фронт от северозапад.

В югоизточните региони ще превали дъжд. Не са изключени и гръмотевици.

Още през нощта от запад на изток преваляванията бързо ще стопират и до обяд в неделя ще са спрели на всички места.

Неделният ден ще бъде много леден и прохладен. Ще духа сдържан, в Дунавската низина - мощен северозападен вятър. Облачността ще бъде променлива, тук-там краткотрайно намаляваща до незначителна.

Въздушната маса, която ще обгръща страната ни в неделя ще бъде много студена, с температури до към минус 9 градуса във височина.

Дневните температури ще бъдат от към нулата в Софийско до 6-7 градуса на юг и югоизток.

Това, дружно със мощния и плевел вятър в планините, вършат времето доста неуместно и даже рисково за планински преходи.

Изключителната динамичност на атмосферните процеси над континента няма да разреши задържане на прекомерно студената въздушна маса над страната ни.

Още в късния следобяд и през нощта против понеделник, в челото на голяма циклонална област над континента, към Балканите ще стартират да постъпват топли въздушни маси.

Минималните температури през нощта против понеделник няма да паднат доста под минус 2-3 градуса и в утринните часове бързо ще тръгнат нагоре, достигайки през първия ден на новата работна седмица стойности от към 3, 4 градуса на северозапад до 11, 12 в източните и югоизточни региони.

Все отново, по високите полета са вероятни и по-сериозни изстивания, до под минус 5-6 градуса в нощните часове.

От вторник до петък времето ще бъде топло за сезона, с минимални температури от към нула до 5-6 градуса и дневни от 9 до 15, 16 градуса. В Някои дни са вероятни и малко по-високи стойности, а на северозапад - малко по-ниски.

През нощта против четвъртък през страната ще премине атмосферен фронт и тук-там ще превали дъжд, единствено по най-високите елементи на планините над 1800-2000 метра - сняг.

Все още е доста рано да се дават прогнози за времето по Коледа. Към момента може да се каже единствено, че съществува огромна възможност, най-малко до 20- 21 декември, да резервира своята динамичност. Това значи, че даже в случай че се основат зимни условия за 1-2 или три дни, те с огромна възможност няма да бъдат трайни и в случай че планирате пътешестване, бихте могли да го извършите при избор по-подходящи условия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР