През септември миналата година американските власти забраниха доставката на най-модерните

...
През септември миналата година американските власти забраниха доставката на най-модерните
Коментари Харесай

Санкциите на САЩ ще започнат да забавят развитието на системите с ИИ в Китай едва след няколко години

През септември предходната година американските управляващи не разрешиха доставката на най-модерните компютърни ускорители в Китай. NVIDIA беше принудена бързо да пусне на локалния пазар освободените от наказания ускорители A800, които са лимитирани във връзка с скоростта на трансфер на данни, а тази година към тях се причисли и „ забавеният “ H800. Експертите считат, че китайските разработчици на системи с изкуствен интелект ще се огънат пред рестриктивните мерки на Съединени американски щати едвам след няколко години.

Financial Times илюстрира логиката на този извод с образеца на строителните заводи. Ако индустриалните клъстери, разграничени на несъмнено разстояние сами усилват продуктивността си, а пътищата, които ги свързват, поддържат същия потенциал, те ще се трансфорат в ограничител на развиването през идващите няколко години. В случая с компютърните ускорители, позволени до китайския пазар, обстановката е тъкмо такава.

Както отбелязва източникът, основният теоретичен консултант на NVIDIA Бил Дали счита, че разликата сред китайските разработчици и останалия свят ще нараства бързо, най-малкото тъй като потребностите от продуктивност на усъвършенстваните системи за изкуствен интелект се удвояват на всеки 6 или 12 месеца.

Миналата есен глобите на Съединени американски щати ограничиха доставките за Китай на компютърни ускорители с американски генезис, които могат да трансферират информация със скорост над 600 GB/s. Според Lenovo, най-новите ускорители NVIDIA H100 в общоприетоо положение са способни да трансферират информация със скорост 900 GB/s, до момента в който версията H800 за Китай предлага скорост на прекачване не повече от 400 GB/s. На процедура това значи, че китайските разработчици ще отделят повече време за образование на езикови модели, а с течение на времето това ще докара до по-изразено закъснение от западните съперници.

Според специалистите, даже и с тези ограничавания, H800 към момента е 5 пъти по-бърз от общоприетия A100, тъй че търсенето на първия в Китай остава високо. Освен това в този пазарен сегмент съвсем няма други възможности на решенията на NVIDIA. Както към този момент беше обявено, най-големите китайски клиенти към този момент са създали поръчки за компютърни ускорители на NVIDIA на обща стойност 5 милиарда $. Решенията на NVIDIA, въпреки и доста скъпи към момента са най-изгодни, защото другите възможности оферират по-ниска продуктивност, лимитирано предложение, а значимо преимущество на ускорителите на NVIDIA е усъвършенстваната им софтуерна платформа.

Санкциите на Съединени американски щати в настоящия им тип не лишават изцяло китайските компании от достъп до компютърни ускорители и създаване на системи с изкуствен интелект, само че основават условия за увеличение на изоставането от западните съперници. След 2 или 3 години китайските разработчици може да се окажат неспособни да образоват дейно нови езикови модели с наличните хардуерни запаси.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР