През седмицата министърът на финансите Асен Василев отправи призив към

...
През седмицата министърът на финансите Асен Василев отправи призив към
Коментари Харесай

Възможна ли е в страната средна заплата от 2000 евро

През седмицата министърът на финансите Асен Василев насочи апел към бизнесът в страната да направи такава организация на чиновниците си, тъй че служащите им да получават заплати от 2000 евро месечно.

Хасково и районът застават на четвърто място в обратна посока в националната ранглиста на статистиката за размера на възнагражденията, със междинна работна заплата от 1308 лева за второто тримесечие на годината. В родния град на Асен Василев в едно от машиностроителните предприятия с 250 чиновници е със междинна заплата двойно по-висока от тази в района.

Шлосерът Росен Георгиев споделя, че към момента не се е подписвал на 2000 евро заплата.

„ Все още не, само че добре звучи. Има работа, има пари, т.е. нещата са свързани “, разяснява Георгиев.

Собственикът на предприятието инж. Димитър Назъров споделя, че заплатите не се дефинират от финансовият министър, а от продуктивността.

„ Аз не знам дали има някой началник и подобен шеф, който желае да дава ниски заплати, в случай че може да дава високи. Въпросът е, че нашият труд е  по-непроизводителен, приказвам за България. Иначе е хубаво да се дават огромни заплати, тъй като хората ще остават тука, няма да я има тая миграция “, счита Назъров.

Най-голямата индустриална зона в Източна Европа – в Пловдив се намира на 80 км на запад от Хасково. 250 души също работят в един от заводите в зоната за елементи за автомобилната промишленост. И макар, че заплатите са по-високи от тези в Хасково, тук служащите, също не се подписват за 2000 евро.

„ Когато започнах работа, съм почнал с малко над минималната. В момента заплащането се приближава до това, което министърът е коментирал, само че като цяло мисля, че би трябвало да се увеличи себестойността на продукта, който произвеждаме, с цел да може да си позволим да даваме по-големи заплати в нашия отрасъл “, споделя Атанас Петков, управител произвеждане.

На този стадий мъчно достижима е заплатата от 2000 евро у нас и съгласно шеф на още една компания Красен Кръстев.

„ Като цяло българската промишленост не създава артикул с висока добавена стойност. Високата добавена стойност е оня съставен елемент, който посредством цената на продукта разрешава възнаграждение на избрани равнища. Това не значи, че не могат да се трансформират нещата. През 2024 година съгласно мен е  нереалистично да се мисли за такова равнище на заплащане “, изяснява Кръстев.

Данни на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че през второто тримесечие на годината София е с най-висока  междинна работна заплата  от 2697 лева

„ Трябва да има подобен апел, с цел да се покачват заплатите, всички желаеме заплатите да се усилват. Освен продуктивността, има още два фактора, които са основно значими, с цел да реализираме такива заплати – те са свързани с конкурентоспособността на стопанската система. Един от основните фактор са вложенията. Колкото по-високо софтуерно е едно дружество, толкоз и продуктивността на труда ще нарасне “, разяснява Лидия Шулева, някогашен обществен министър в кабинета „ Саксокобругготски “, съобщи БТВ.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР