През съботния ден времето в страната ще бъде предимно слънчево.

...
През съботния ден времето в страната ще бъде предимно слънчево.
Коментари Харесай

Следобед времето се разваля: Идват захлаждане и дъжд, а в планините - сняг

През съботния ден времето в страната ще бъде най-вече слънчево. Следобед обаче облачността от запад ще се вплътни и до вечерта ще обхване съвсем цялата страна. Ще стартират превалявания на обособени места в Западна България, а в Предбалкана и от сняг. След обяд североизточния  вятър ще се усили и с него ще стартира да прониква леден въздух.

Максималните температури в страната ще се покачат и оптималните им стойности ще са сред 8-10°С. Отново най-високи ще са те над Северозападна и Югозападна България - до 12-13°С.

Времето в планините  ще е най-вече слънчево и изискванията за разходки и зимни спортове ще са доста положителни. След обяд от запад облачността, най-вече висока, ще се усили и вплътни. Привечер и против неделя над  Централния Балкан и Рило-Родопският масив ще завали сняг.

Границата сред дъжд и сняг ще е сред 1300-1200 метра, а под тази граница - от дъжд. Ще духа до сдържан вятър от североизток. Максималната температура на 1200 метра ще е към 5°, на 2000 метра – към минус 3°.

Очакваме отлично време за разходки и туризъм и по Черноморието . Там ще има повече слънчеви часове, само че до обяд. Следобед облачността от запад  ще се усилва, само че превалявания не се чакат. Ще духа слаб до сдържан североизточен вятър. Максималните температури ще са 8-11°.

Времето в София  - в утринните часове в Софийската долина не е изключено да се образуват мъгли. Очакваме и равнищата на фини прахови частици ще бъдат повишени. До обяд времето в столицата ще е с раздрана, най-вече междинна и висока облачност. Разваляне на времето чакаме следобяд, когато облачността от запад ще се вплътни, а по здрач ще стартират и превалявания от дъжд. Минималните температури в столицата ще са към нулата, оптималните ще се намалят, само че към момента ще са високи – до  9-10 °С.

Прогноза за ФПЧ  – не се чакат замърсявания на равнищата на фини прахови частици.

Времето в Балканите 

През идващите 24 часа Западните Балкани ще попадат под въздействието на идващ средиземноморски циклон, само че ще остане относително топло за края на месеца и на доста места температурите ще са с извънредно високи стойности.

След обяд от запад-северозапад ще стартира нарастване на облачността и на доста места ще паднат обилни превалявания. С понижението на температурите преваляванията в северозападна и западна половина от полуострова ще преминат в сняг. Значителни снеговалежи чакаме по здрач и против неделя и в планинските региони и от Гърция. 

Гръмотевици чакаме по адриатическото крайбрежие, Йонийско море и Южна Гърция, като за тези региони е издадено и предизвестие от оранжев код!

Предупреждение за рисково време 

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни, а по-късно денем ще са повсеместни и обложни. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и гръмотевична активност над Гърция и Егейско море. Очакваните превалявания за целия интервал ще доближат до 40-50 л./кв.м. 

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предизвестие за вероятни виелици и за предстоящи интензивни превалявания от сняг. Снеговалежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Според моделите снежната завивка може да надмине 20-30см. и да докара до затваряне на пътища. Предупреждението е маркирано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби превалявания от сняг чакаме в регионите със светлосин цвят, като снежната завивка ще доближи до 10 см.

След извънредно пролетните температури през февруари, чакаме месецът да приключи с нова зимна конюнктура. 

Според последните разбори на Американския световен модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), към настояща дата (25.02), страната ни ще попада под въздействие на преминаваш средиземноморски циклони, като в интервала сред 26 февруари и 1 март ще се сътвори забележителна валежна конюнктура от дъжд и сняг. По-сериозни снеговалежи чакаме и в Сърбия, Северна Гърция и Босна и Херцеговина. Значителни превалявания от сняг чакаме в неделя и понеделник, като тогава ще има и условия за виелеци в Централна и Североизточна България. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР