„През пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека

...
„През пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека
Коментари Харесай

Свинският грип заличи 4000 у нас за месец: проф. Хинков - slava.bg

„ През пролетта на 2009 година, в България починаха 4000 индивида единствено за един месец”, напомни в ефира на Българска национална телевизия проф. Олег Хинков, реаниматор и някогашен зам.-министър на опазването на здравето. Той засяга ситуацията към епидемията от свински грип през 2008-2009 година „ За голямо страдание, починалите бяха най-вече младежи - най-много родилки и бременни дами. Ние реаниматорите, работихме в условия, близки до сегашните, само че тогава нямаше изключително състояние “, акцентира той. По незнайни аргументи изявлението с проф. Хинков беше съвсем незабавно заличено от страницата на националната телевизия.

Екс зам.-министърът даде отрицателна оценка на ограниченията, които в този момент планува оперативният щаб по битка с ковид. „ Изключително значимо е да се разбере какво споделям, а не да се съгласяват с мен”, акцентира проф. Хинков. По думите му, предлагането да се закупят стремително огромен брой респираторни апарати, единствено ще докара до огромен брой гибел на пациентите. ”Апаратите са единствено дребна част от всичко. Имаме потребност от цели отделения за интензивно лечение”, безапелационен е той. „ Необходима е характерна болнична територия, която няма в елементарните клиники”, акцентира специалистът.
„ Никой не знае и какъв брой е точният брой на респираторите в България, за които се приказва толкоз доста. Знаете ли какъв брой такива има, които стоят завити с чаршафи и не се ползват”, попита риторично професорът.
Хинков уточни, че у нас има мощен дефицит на самите медицински експерти, които са другият основен съставен елемент. „ Липсват анестеолози, а повече от половината от наличните нямат разбиране от работа в реанимация”, уточни той.


Експертът дефинира, като неуместно предлагането на ген. Венцислав Мутафчисйки „ медиците да бъдат преквалифизирани в рематолози за 2-3 дни”. „ За образованието им трябват години”, безапелационен е проф. Хинков.

Напомняме, че в същото време сред 2000 и 3000 души всяка година у нас си отиват от пневмония след затруднение от грипни болести. Между 150 хиляди и 1 млн. на година се разболяват от простудни и респираторни заболявания у нас. Всяка година в България се афишира грипна зараза, която изисква над 100 хиляди заболели. При 400 хиляди инфектирани за 1 година, по 15 умират по време епидемията от „ обикновен” грип.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР