През прохода Петрохан“ от утре ще преминават само автомобили до

...
През прохода Петрохан“ от утре ще преминават само автомобили до
Коментари Харесай

Забраняват „Петрохан“ за преминаване на автомобили над 12 тона

През прохода „ Петрохан “ от на следващия ден ще минават единствено коли до 12 тона. Това плануват промените на Заповед РД-11-730 от 5 юни 2023 година, свързани с краткотрайната организация на придвижването в сектора от път I-1 сред Мездра и Лютидол. Промените ще влязат в действие от на следващия ден – 22 юни, с цел да може превозвачите да възнамеряват работата си и маршрутите. Мярката е превантивна и задачата е да се опази животът и здравето на пътуващите по път II-81 през прохода, защото с настъпването на дейния летен сезон се покачва интензивността на придвижване. „ Петрохан “ е с надморска височина 1444 м. Трасето е с огромни надлъжни наклони и дребни радиуси на кривите, което е причина за възникването на пътни произшествия при възходящия трафик.

Няма смяна в останалите обходни направления:

-леките коли до 3,5 т могат да минават по път III-1004 (Паволче - Челопек) - път III-1602 (Челопек - Лютиброд) - път II-16 (Лютиброд - Елисейна - Своге - II-18 Софийски околовръстен път и назад. Водачите имат опция да се движат и по всички други пътища от републиканската пътна мрежа, които са отворени за придвижване.

За транспортните средства над 3,5 т обходните трасета са:

-път II-13 Крапчене – Криводол - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - Автомагистрала „ Хемус “ и обратно;

-път II-15 Враца – Борован - II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - Автомагистрала „ Хемус “ и обратно;

-за пътуващите в посока Монтана маршрутът е по Автомагистрала „ Хемус “ - път I-3 Ябланица - Златна Панега - път III-103 Златна Панега - Батулци - Роман - Долна Бешовица - Горна Бешовица - Кален - Горна Кремена - Долна Кремена - Мездра - път I-1 Мездра – Монтана.

Като обходни направления водачите могат да употребяват и други републикански пътища, като съблюдават настоящата за тях непрекъсната организация на придвижване. Апелът към водачите е да карат деликатно, със съобразена скорост, да съблюдават прецизно пътната сигнализация и да не подхващат рискови изпреварвания, с които да застрашат сигурността и живота на всички пътуващи.

Спирането на придвижването по сектора от път I-1 сред Мездра и Лютидол и въвеждането на обходни направления се постанова зареди строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път. Движението трябваше да се ограничи още през есента на предходната година, само че заради идните зимни месеци беше отсрочено. На 10 юни придвижването в правата се ограничи, с цел да може да продължи идващият стадий от модернизацията на пътя Мездра - Ботевград. Проектът планува разширение на трасето до четирилентов габарит с разграничителна линия, както и построяването на обходни трасета, с които директният трафик ще се изведе от обитаемоте места. Пълното затваряне на правата е належащо и заради това, че платното в посока Видин, в сектора сред 161-ви и 172-ри км, ще се построи в непосредствена непосредственост до съществуващия път I-1, а платното в посока София ще бъде в по-голямата си част върху съществуващото трасе на първокласния път. За осъществяването на всички планувани действия по план и удвояване на пътния сектор ще са нужни взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни работи. Безопасното им осъществяване постанова цялостно затваряне на сектора, като по този метод ще се избегнат съществени рискове и предпоставки за пътно-транспортни катастрофи. Предвидено е придвижването в сектора от път I-1 да се възвърне през декември 2023 година



Снимка: АПИ

Агенция „ Пътна инфраструктура “ се извинява на жителите за породеното стеснение. След привършване на строително-монтажните работи по разширението на пътя Мездра – Лютидол водачите ще могат да пътуват по-бързо, безвредно и удобно по новоизграденото трасе. В тази връзка призоваваме водачите, както и жителите на обитаемоте места в района, да проявят схващане и самообладание до момента в който текат ремонтните действия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР