През предстоящия летен сезон не можем да очакваме ръст на

...
През предстоящия летен сезон не можем да очакваме ръст на
Коментари Харесай

Специалист: Губим летовници заради шума в курортите, солени глоби възпитават недисциплинираните

През идния летен сезон не можем да чакаме растеж на туристите като през предходните две години. Причината за това е завръщането на руснаците към дестинации като Турция, Египет и Тунис, които до момента са били избягвани заради геополитически аргументи. Това съобщи в студиото на Дарик проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, съгласно който към този момент има застоялост, макар положителните данни при ранните записвания.

България е атрактивна поради съотношението сред цена и качество, като цената към този момент изпреварва качеството, счита проф. Маринов.  Средно към 500 евро, половината от които за нощувки, оставя един екскурзиант през мощния сезон. Чужденците, които избират да почиват по Черноморието ни, елементарни имат приходи под междинните в страната си.   

Българите имат имидж, че харчат повече и по-малко си вършат сметката от западноевропейците. Заедно с руснаците те заплащат най-вече за спомагателни услуги, означи проф. Маринов.

Най-честите недоволства в българските морски курорти са свързани с шума.

„ Трябва да има правила за равнищата, които да се съблюдават. След като локалните наредби не се съблюдават, може би би трябвало да се намеси вицепремиер или даже самият министър председател. Трябва обаче да бъдем по-умерени и да има отделяне на разнообразни места за другите публики. Проблемът е, че при нас има разбъркване на младежи, фамилии и хора от третата възраст, поради което настава безпорядък ”, разяснява експертът.

Разбити тротоари, занемарени зелени площи и незадоволително места за паркиране също дават мотиви на туристите за недоволства.

Поведението на недисциплинираните туристи, които се държат нападателно под въздействието на алкохол, може да бъде променено посредством наказания, счита проф. Маринов. Той даде образец за хотелиери, които са оповестили санкции от 50 до 100 лв. за летовници с непристойно облекло или хвърлящи предмети от терасите.

Проф. Маринов е на мнение, че проституцията в България би трябвало да бъде легализирана.

„ В цивилизовани страни като Германия и Холандия този поминък е по-малко обвързван с закононарушения и нарушавания и не е неприветлив за дестинацията. В нашите курорти към този момент ги няма гледките от края на предишния век, когато фамилни мъже по време на разходка с дамите си бяха дърпани в храстите ”.

Проблемът с фрагментите в туризма е световен и бизнесът би трябвало да намерения за разширение на сезона и превръщането на някои обекти в целогодишни, добави проф. Маринов. Според него внасянето на чиновници от Украйна и Молдова е решение в кратковременен проект. Положителният образец били хотелиерите, които покачват възнагражденията и заплащат заплати на чиновниците си през зимните месеци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР