През последните три години се наблюдава нарастване на броя на

...
През последните три години се наблюдава нарастване на броя на
Коментари Харесай

От МВР извънредно: Пострадалите от домашно насилие могат да потърсят помощ в 285 болници безплатно

През последните три години се следи повишаване на броя на заповедите, издадени от полицията за незабавна и непрекъсната отбрана на потърпевши от домашно принуждение. Пострадалите могат да потърсят здравна помощ и обзор за определяне на контузии в общо 285 лечебни заведения у нас, като достъпът е денонощен и безвъзмезден. Това оповестиха от Министерство на вътрешните работи и изпълнителната организация „ Медицински контрол “, които работят взаимно за разпространение на механизмите за отбрана от домашно принуждение, предава novini.bg.
Независимо дали разполагат със незабавно поделение или с диагностично-консултативен блок, посочените 285 лечебни заведения нямат право да откажат обзор и издаване на медицински документ на потърпевш от домашно принуждение човек, изясни изпълнителният шеф на Агенция „ Медицински контрол “ Иванка Динева:
„ Помощ може да получи и здравнонеосигурено лице. Доста постоянно жертвите на домашно принуждение имат потребност от здравна помощ, без даже в себе си да имат документи за идентичност “.
При отвод на подобен обзор хората могат да подадат сигнал до Агенция „ Медицински контрол “. Списъкът с тези заведения е изпратен до регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. Когато потърпевш човек се обърне към полицията, патрулиращият екип би трябвало да го насочи към оказване на здравна помощ и към спешен център, в случай че е належащо – изясни основен контрольор Зорница Шуманова от Националната полиция:
„ Колегите имат право да я подкрепят, да вземат движимости от вкъщи й, имат право примерно да я насочат към близки или да намерят близки и познати, с цел да може да се помогне на жертвата “.
За 11-те месеца на тази година Министерство на вътрешните работи е издало над 4000 заповеди за отбрана на потърпевши от принуждение, измежду които има деца и мъже.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР