През последните шест месеца има съществен напредък в охраната на

...
През последните шест месеца има съществен напредък в охраната на
Коментари Харесай

Денков на знакова среща. За какво му благодари Шолц

През последните шест месеца има значителен прогрес в защитата на българо-турската граница. Това се дължи както на нашите старания, по този начин и на помощта от заинтригувани европейски страни като Австрия и Германия, съобщи в Берлин премиерът акад. Николай Денков. Той беше на кратка аудиенция в немската столица по покана на канцлера Олаф Шолц.

Министър-председателят показа ролята на България в кооринирането на битката с трафикантите на мигранти на европейско равнище с присъединяване на Европол и Фронтекс. Като положителен резултат той посочи значително по-големия брой мигранти, които не са позволени на територията на Европейския съюз (ЕС), както и на хванатите вътре в страната по отношение на предходния интервал. Освен това България оборудва механически границата с нови камери и дронове, поръчани са огромно количество високопроходими коли, които да улеснят работата на патрулите. „ В момента обстановката е много по друга от преди време. Затова сме поканили немски, австрийски и холандски граничари да дойдат да видят на място и, в случай че желаят, да вземат участие в защитата дружно с българските си сътрудници. Ние сме отворени за всякакво съдействие за отбрана на външните граници на Европейски Съюз “, сподели акад. Денков.
-->
Той се базира на формалната статистика, която демонстрира, че делът на мигрантите, които стигат до Германия, Австрия и Централна Европа през България, е много дребен по отношение на тези, които идват в Западна Европа през Средиземно море.

Българският министър председател и неговият хазаин са единомислещи, че трябва да се постави извънреден фокус върху отбраната на външните граници на Европейски Съюз и да се помогне на страните, които са подложени на максимален напън. „ Защото в случай че не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско равнище, всички вероятни разновидности за преразпределение вътре в Съюза няма да решат въпроса. Просто ще отсрочват и преразпределят казуса от една в друга страна “, уточни акад. Денков, съобщи " ДарикНюз ".

„ България и Германия са доста надеждни сътрудници, съдружници и другари “, подчерта немският канцлер. Германия напълно поддържа приемането на България като пълновръстен член на Шенгенското пространство и ще застъпва тази позиция и пред европейските сътрудници. Олаф Шолц похвали започнатите промени в правосъдната система в нашата страна, „ тъй като правовата страна е едно от най-важните постижения на Европейския съюз “.

Канцлерът особено благодари на българския министър председател за позицията на България по отношение на войната в Украйна и акцентира значимата роля на страната ни за обезпечаването на транспортни коридори за експорт на украинско зърно през Черно море.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР