През последните седмици купувачите на злато бяха шокирани от масовите

...
През последните седмици купувачите на злато бяха шокирани от масовите
Коментари Харесай

Колебанията на златото опразниха кутиите за бижута

През последните седмици купувачите на злато бяха шокирани от всеобщите продажби на рядко употребявани бижута и в Съединени американски щати, и в Европа. Основната причина бяха опасенията на притежателите, че мощният ценови напредък на скъпоценния метал, "подгряван " от разпространяването на ковид, скоро ще завърши.

По предписание, продажбите на остаряло злато постоянно скачат, когато цените тръгнат нагоре, разясняват анализатори от сектора. Те показват още, че тазгодишният напредък е извънредно натоварен. Обяснението им е: скоростният 8.4-процентен растеж на златните котировки в интервала от началото на годината до 27 февруари несъмнено притегля интереса на продавачите. А на фона на множеството незнайни към разпространяването на вируса по света и отражението му върху международното стопанство, никой не желае да чака ненужно дълго подема да продължи.

Бързането явно си е коствало, тъй като на 28 февруари цената на благородния метал падна до 1563 щ. $ за тройунция, откакто при започване на предходната седмица доближи 1689.31 $ за тройунция по време на търговията в Ню Йорк. Експертите изясняват корекцията с желанието на вложителите да покрият загубите си в други класове активи със средствата от продаденото злато в края на месеца. И още при започване на март скъпоценната суровина се изкачи още веднъж над 1600 $ за тройунция.

Златото за скрап по предписание има към 30% дял от международното предложение на метала. И до момента в който при добитата през 2019-а суровина не е установен растеж, количеството на употребяваното злато се е нараснало с 2.5%, по сметки на анализатори от компанията за изследвания "Си Пи Ем груп ". От началото на 2020-а обаче се следи "значително " нарастване на доставките, изключително откакто цените на метала в евро се приближиха до рекордно високи нива, разяснява европейската рафинерия, основана в Хамбург "Хереус холдинг ".

Докато в Съединени американски щати и в Европа се следи безусловно съревнование за продажби на остарели златни бижута, ситуацията в Китай е напълно друго. Там покупко-продажбите са намалели фрапантно, тъй като купувачите не посещават обществени мероприятия и лимитират извършването на покупки до най-необходимите хранителни артикули.

Повечето купувачи на златни бижута заплащат на продавачите дребна част от действителните пазарни котировки на метала. Рециклиращите заводи и рафинериите по-късно стопяват и пречистват метала и го оформят в златни кюлчета за производителите на монети и за вложителите или в златен прахуляк за индустриална приложимост. Например, дилърът на скъпоценни метали и покупател на злато от Ню Йорк "Емпайър голд байърс ", прибира жестоко 96% от цената за незабавна доставка на скъпоценната суровина. За обичайната брачна халка от 18 карата, тежаща към 10 грама, продавачът може да получи 383 щ. $ при пазарна котировка 1600 $ за тройунция. Златен часовник, който тежи жестоко 3 унции и е платен за 1000 $ през 80-е години на ХХ век, пък може да донесе на притежателя си 1900 $. Това предписание не важи за висококачествените часовници от категорията на "Ролекс ", както и за множеството скъпи и бутикови бижута, които нормално се препродават, а не се претопяват.

Междувременно, откакто загуби 3.6% от пазарната си оценка единствено в границите на един ден - на 28 февруари, златото нарастна с 1.6% и на 3 март контрактите с незабавна доставка се търгуваха за малко над 1600 $ за тройунция. Инвеститорите пък правят оценка ценовите вероятности на скъпоценния метал на фона на уверенията на централните банки, че ще дадат своя принос в поддръжка на националните стопанства, изумени от COVID-19. Федералният запас към този момент направи изключителна лихвена редукция преди постоянното заседание на паричния комитет на 17 и 18 март, което качи златните котировки до 1640 щ. $ за тройунция в обедната търговия на 4 март. А на 6 март, под въздействие на растящата суматоха от разпространяването на болестта по света, благородният метал нарастна до 1692 щ. $ за тройунция и завърши комерсиалната си сесия в Ню Йорк на 1672.40 за контрактите с доставка през април. Хеджинговият фонд "Телемитрис Торнтън " предвижда 1750 щ. $ за тройунция злато.

<!-- Гугъл Tag Manager --> <!-- End Гугъл Tag Manager --> <!-- Гугъл Tag Manager (noscript) --> <!-- End Гугъл Tag Manager (noscript) -->



Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР