През последните пет години кварталите и населените места в Столична

...
През последните пет години кварталите и населените места в Столична
Коментари Харесай

Кварталите в София са станали по-лошо място за живеене, според 45.7% от участниците в анкета

През последните пет години кварталите и обитаемоте места в Столична община са се трансформирали в отрицателна посока и са станали по-лошо място за живеене, съгласно 45,7% от участвалите в онлайн анкета на тематика „ Какво мислиш за квартала, в който живееш? “. Тя е извършена през месец март от „ Екипът на София “ измежду жителите на столицата. Участниците в нея са 2566 души, само че е значимо да се означи, че извадката е непредставителна. Данните са събрани по метода на отзовалите се, като въпросникът е оповестен на Фейсбук страницата на „ Екипът на София “ и споделен от партньорски организации, сподели социологът Йорданка Михайлова от „ Екипът на София “. Все отново чувството за развиването на регионите, в които живеят респондентите, е субективно, заради което съгласно 26,4% от интервюираните, кварталите им са се трансформирали към по-добро, а 28% не виждат смяна в развиването им.

С най-негативна оценка за развиването на своя регион (квартал) през последните пет години са живущите в регион Студентски. Според 63,2% от тях, той става по-лошо място за живеене. Следващите региони с най-негативна оценка са регионите Витоша (58%) и Лозенец (57,8%). 

Районите, при които се следи по-скоро смяна в посока превръщането им в по-добро място за живеене през последните пет години, съгласно участвалите в анкетата техни поданици, са Слатина (42,9%), Овча купел (39,7%) и Надежда (37,9%). Трябва да вземем поради обаче, че делът на респондентите, които дефинират като позитивно развиването на тези региони, е прекомерно непосредствен до дяловете на респондентите, които не виждат основна смяна или даже откриват отрицателни трендове в развиването на региона си, разяснява социологът. Никаква смяна, нито към по-добро, нито към по-лошо, регистрират главно поданици на регионите Нови Искър (54,5%) и Кремиковци (40,7%).

На въпрос „ Ако би трябвало да сравните цялостното положение на Вашия квартал по отношение на другите квартали в града, какво бихте споделили? “ 43,3% от интервюираните дават отговор „ Моят квартал е като множеството квартали в града “, 36,2% - „ Моят квартал е по-добър от междинното за града “ и 20,5% - „ Моят квартал е по-лош от междинното за града “. По-позитивни оценки за своя регион декларират живущите в регионите „ Средец “ (76,2%), „ Оборище “ (71,4%), „ Изгрев “ (68,5%) и Триадица (46,6%). 

Десетте най-важни целта, които столичани показват, за развиването на своите квартали са: 

• Поддържане на чиста среда, тротоари, градинки, пейки, площадки;

• Обновяване и поддържане на пътната инфраструктура (настилка, отводнителни и ограничаващите системи, маркировка, пътна сигнализация);

• Изграждане и поддържане в положително положение на детски площадки, междублокови пространства, спортни стадиони и паркова мрежа;

• Сигурност и сигурност в квартала;

• Ефективно ръководство на сметосъбирането;

• Видими, налични и проследим процеси по ръководство на квартала;

• Подобряване на качеството на въздуха;

• Достъпни и привлекателни детски градини и училища;

• Ограничаване на презастрояването;

• Достъп и качествена база в опазването на здравето.

Чрез въпроси с опция за въвеждане на свободни отговори участниците в анкетата показаха трите най-големи преимущества и проблеми на кварталите, в които живеят. Данните се обработват и ще бъдат поетапно оповестени след подробен разбор на интернет страницата на „ Екипът на София “ в раздел „ Квартали “.  

Провеждането на анкетата е част от цялостния метод на „ Екипът на София “ по картиране на проблемите и търсене на сложно и стабилно решение за всеки един от тях взаимно с кварталните общности. Вече се организират и срещи на специалисти от организацията с дейни жители по региони. Целта е с данните от анкетата, насъбраното познание от разнообразни разбори и в съдействие с жителите на столицата да бъдат направени проекти за деяние по региони, които да бъдат част от общия План за деяние в Столична община от ден първи след изборите. 

„ Вярваме, че жителите не трябва да са консуматори на локални политики, а съучастници в тяхното основаване и използване. Дългогодишната работа на нашите членове по градски въпроси ни е посочила, че устойчивите решения са тези, които биват вземани и осъществени с гражданско присъединяване. Затова и дружно с жителите на разнообразни квартали и обитаеми места в общината сътворяваме районни проекти за деяние “, сподели ръководителят на „ Екипът на София “ Любо Георгиев.

Резултатите от анкетата демонстрират още, че дамите са били по-активни с 64,4% от респондентите. По индикатора „ възраст “ най-вече са тези сред 36 и 45 година (31,9%), следвани от хората на 26 - 35 година (28%), 46 – 55 година (18,2%), 56 – 65 година (10.2%), над 65 година (6%) и под 25 година (5,6%). Най-активни в анкетата са били живущите в кварталите си от детска възраст (30,5%). Заинтересованост от развиването на града демонстрират и живеещите от под 5 години в съответния регион в София – 21,7%, сред 6 и 10 години – 16,1%, сред 11 и 19 години – 14,5%, от 20 и повече години – 17,1%). Преобладаващата част от участниците в анкетата са хора с добито висше обучение – 83,5%. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР