През последните няколко седмици в ръцете ни бяха – Redmi

...
През последните няколко седмици в ръцете ни бяха – Redmi
Коментари Харесай

Redmi Buds 4 Pro – чист звук и Hi-Res Audio на изгодна цена

През последните няколко седмици в ръцете ни бяха – Redmi Buds 4 Pro най-новите TWS слушалки, дело на Redmi, които следват стъпките на безбройните слушалки от компанията майка на китайския производител, Xiaomi. Предлагайки аудио с висока резолюция и прилични благоприятни условия за персонализация на налична цена, Buds 4 Pro са прелъстителен чифт бюджетни слушалки.

Ако притежавате устройство с Android, Redmi Buds 4 Pro са впечатляващо, ценово дейно решение за слушалки, вид тапи. Надграждайки триумфа на Redmi Buds 3 Pro, това ново потомство е още едно чудесно предложение от марката Xiaomi. Добро качество на звука, комфортни за носене, стабилен живот на батерията, а функционалностите ANC, Immersive Sound и Hi-Res Audio оферират страхотна стойност на тази цена.

В предишното бюджетната марка Redmi на Xiaomi е предложила някои доста потребни безжични слушалки, които постоянно се отличават с функционалности, изчезнали в сегмента под 200 лв.. Сега компанията се завръща с най-новото си предложение, което идва в комплект с ANC и Hi-Res Audio, и всичко това на цена, която е съвсем прекомерно добра, с цел да е истина. Каква е уловката?

Дизайн и направа

При отварянето на кутията се открива стилен калъф с форма на хапче за Buds 4 Pro. Както е общоприетоо в наши дни, калъфът работи като зарядно устройство за Buds и получава зареждане посредством USB-C врата от долната страна. До него е ситуиран дребен бутон, който натискате и задържате, с цел да сдвоите слушалките с телефона си.

Горната част на пантата се обръща обратно, с цел да обезпечи достъп до слушалките, които прилягат компактно в своите корпуси. Те се смъкват елементарно, което не всеки път се случва с наушниците, а и тазгодишният дизайн е малко по-различен от отличния Redmi Buds 3 Pro, който те заместват.

При тях нямаше стебло, само че този път Redmi избира къси такива, които излизат от луковичната област, в която се намират двойните динамични драйвери, произвеждащи звука. Това ги трансформира в нещо приблизително сред Redmi Buds 3 Pro и Xiaomi Buds 3T Pro. На външната повърхнина има тънка плоска линия, която служи и като сензитивна на досег зона за ръководство.

В горната част на корпуса има отвори за един от трите микрофона, инсталирани във всяка запушалка. Другите два са в долната част на стеблото и в решетката на високоговорителя. Те разрешават работата на функционалността ANC, както и приемането на повиквания и потреблението на гласов помощник.

Слушалките са доста леки – към 5 гр всяка, и са доста комфортни за носене, даже при дълготрайно слушане. Получавате три разнообразни размера гумени накрайници, тъй че можете да поставите този, който най-добре приляга на ухото ви, само че аз открих, че междинните, които са авансово конфигурирани, правят добра работа.

Класификацията IP54 значи, че Buds 4 Pro са устойчиви на пот и би трябвало да устоят на дъжд. Носех ги на открито през пролетните порои и всичко беше ок, тъй че се оправят добре с това. Redmi предлага черен или бял цвят, като моят чифт за обзор беше в по-светлия колорит.

Качество на звука и функционалности

Както беше упоменато нагоре, Redmi Bud 4 Pros са оборудвани с два драйвера: 10 мм динамичен главен драйвер от алуминиева сплав, комбиниран с 6 мм титанов динамичен драйвер, който обработва по-високите честоти. Това е впечатляваща композиция, защото качеството на звука, който обезпечават, е детайлно и добре закръглено.

Басовите честоти звучат пълноценно и присъствено, без да стават прекомерно бурни или отсечени. Ако желаете разтърсващи ниски честоти, тези слушалки няма да ги обезпечат, само че евентуално няма да търсите слушалки за подобен вид осъществяване.

Средните и високите честоти също са уравновесени, без да звучат прекомерно дрезгаво или дрезгаво. За това безспорно спомага специфичният 6-милиметров драйвер, който се грижи за тези области. За множеството музикални стилове Buds 4 Pro покриват задоволително терен, с цел да обезпечат доста прелестно преживяване, без значение от това какво ще им предложите.

Силата на звука може да стане много висока, тъй че внимавайте да не го усилвате прекомерно доста, тъй като може да се стигне до кънтене в ушите.

В Buds 4 Pro са вградени и благоприятни условия за Hi-Res Audio. Xiaomi е добавила поддръжка от кодека LDAC на Sony, което значи, че можете да получите скорости на предаване до 990 kbps и 96Hz/24-битови аудио резолюции. Това прави качеството по-добро от AptX на Qualcomm, само че с цел да употребявате тази функционалност, ще ви е належащо съвместимо устройство с Android.

Друга функционалност е Immersive Sound (основно Spatial Audio), която придава по-триизмерна дълбочина на филмите и телевизионните излъчвания посредством слушалките или в музикалните приложения, които поддържат тази функционалност. Тя не трансформира живота, само че внася малко искра, което постоянно е добре пристигнало.

Нещо, което би трябвало да се означи, е, че Immersive Sound и Hi-Res Audio не могат да се употребяват по едно и също време, защото Xiaomi декларира, че функционалностите взаимно се изключват. Но има една бонус функционалност, която може да се оправи с повече от едно нещо едновременно, и това е свързаността с няколко устройства.

Благодарение на опциите на Bluetooth 5.3 на Buds 3 Pro можете да сте свързани към две устройства по едно и също време и да превключвате сред тях, като стартирате звука на това, което желаете да чуете. Това е отлично за гледане на филм на преносим компютър или смарт тв приемник с Bluetooth (с много солидна инертност, би трябвало да се каже), след което да отговорите на позвъняване на телефона си, без да се постанова да изключвате или сваляте слушалките.

Връзките бяха постоянни по време на целия интервал на тестване и слушалките на драго сърце се сдвояваха от първия път с всяко устройство.

Активно шумопотискане

ANC остава изненадваща функционалност, която се появява в този ценови клас, само че както и при Redmi Buds 3 Pro, новото потомство също идва с тази технология на борда.

От кутията разполагате с два режима – транспарантен и шумоподтискащ. Както можете да си визиите, първият употребява микрофоните, с цел да добави в звука малко околен тон от заобикалящата ви среда. Това значи, че би трябвало да можете да чуете дали някой ви приказва, даже когато се възпроизвежда музика. Ако желаете да отговорите, просто извадете една от пъпките от ухото си и датчикът за непосредственост автоматизирано ще спре възпроизвеждането, до момента в който не я промените още веднъж.

Режимът на бистрота е добре преценен, като пропуща задоволително информация, с цел да можете да наблюдавате заобикалящата ви среда, само че не претрупва с звук музиката, която слушате.

Превключването на режима ANC неотложно води до по-затворен тон, като по-високите честоти, употребявани от режима на бистрота, изчезват. Това не се отразява на микса на наличието, което слушате, а просто отстранява обертоновете на околната среда. Макар Redmi да твърди, че получавате до 43db шумопотискане, бих споделил, че става въпрос по-скоро за унищожаване на шума към вас, в сравнение с за цялостното му блокиране.

Седейки във всекидневната си, когато една от дъщерите ми пееше мощно в прилежащата стая, съумях да се насладя на аудиокнига, без чувствам осъществяването, което се случваше към мен. Ако се качите в претрупан трен на метрото или седнете в шумна среда, в която се чуват трясъци и доста хора беседват, ANC ще изолира шума.

Както споделям, той в действителност понижава напрежението, което е добре, а на тази цена не можете да очаквате повече от това.

Управление

Както при всички безжични слушалки в наши дни, имате разполагаем няколко разнообразни сензорни контроли. Двойното допиране на двете слушалки ще възпроизведе/паузира песни или ще отговори на входящо повикване. Трикратното допиране ще прескочи песни, напред или обратно, според от това коя слушалка докосвате. Можете също по този начин да превключвате сред режимите на ANC, като докоснете и задържите някоя от слушалките.

Това са много съществени неща, само че намирам, че реакциите са отлични от самото начало. Много рядко някое допиране не работеше и нормално това се случваше, в случай че косата ми пречеше.

Ако изтеглите приложението Xiaomi Earbuds на своето устройство с Android или употребявате телефон на Xiaomi, ще можете да задавате на докосванията разнообразни функционалности. Повече за това по-късно.

Софтуер

В предишното съм се оплаквал от обстоятелството, че Xiaomi е запазила някои от най-хубавите си аудио функционалности за тези, които употребяват телефоните на компанията, защото софтуерът разрешава достъп до спомагателни функционалности. Това частично остава правилно, само че прибавянето на приложението Xiaomi Earbuds в Гугъл Play Store значи, че почитателите, които не са от Xiaomi тима, също могат да извлекат максимума от своите слушалки.

В настройките можете да променяте какво прави всяка команда за допиране, тъй че в случай че предпочитате контрола на силата на звука пред прескачането на песни, можете да изберете това от съответното меню и да го осъществите. Контролите също са самостоятелни, тъй че можете да употребявате една алтернатива на лявата слушалка и друга на дясната. Освен това ще имате достъп до разнообразни равнища на ANC, като двата режима са разширени до четири – адаптивен, лек, уравновесен и бездънен.

Ако предпочитате, можете да го изключите изцяло, а има и спомагателна алтернатива за режим на бистрота, наречена True Voice, която улеснява директния диалог с някого, до момента в който наличието ви продължава да се възпроизвежда.

Ако играете доста игри, тогава ще си коства да активирате режима Ниска инертност, защото той прави добра работа, а също така е комфортен и когато употребявате слушалките с видео наличие. Можете също по този начин да употребявате алармата за намиране на слушалките, която ще накара слушалките да възпроизвеждат предупредителни звуци, които последователно усилват силата си и би трябвало да оказват помощ за намирането им по облегалката на дивана или в джоба на якето.

Ако имате телефон с Android, изтеглете приложението, защото то е основна част от преживяването. За страдание, потребителите на iPhone ще останат с много базовите функционалности, които са авансово заложени в слушалките, само че Apple има разполагаем няколко разновидността с марката AirPod за тези, които избират тази платформа.

Живот на батерията и зареждане

Xiaomi дава обещание до девет часа възпроизвеждане с едно зареждане, само че би трябвало да се означи, че това е с изключен ANC. С включването му получих към четири часа и половина, което към момента е доста обичайно. Очевидно е, че в случай че употребявате разнообразни режими на ANC или го деактивирате понякога, тогава може да получите по-дълги или по-кратки времена сред зарежданията.

Самият калъф може да обезпечи към три цялостни зареждания на батерията, преди да се наложи да търсите захранващия кабел, а най-хубавото е, че той има функционалност за бързо зареждане, която може да възвърне изтощените ви слушалки до към два часа слушане (без ANC), откакто ги поставите в калъфа за към 10 минути. Все отново калъфът би трябвало да е зареден най-малко на 30%, с цел да работи тази функционалност. Няма безжично зареждане, само че това е разбираемо на тази цена, макар че е малко необичайно, защото предходното потомство имаше тази функционалност.

Цена и наличност

С Hi-Res Audio и Adaptive ANC на борда, може да си помислите, че Redmi Buds 4 Pro ще надвишават границата от 200 лева, само че те в действителност са на доста рационална цена от към 120 лева, с което се трансформират в отлична оферта за мен, без значение дали ще ги купите за себе си или за подарък.

В последна сметка

Много харесвах Redmi Buds 3 Pro и все се припомням потреблението им постоянно, тъй че когато тези се появиха за обзор, бях разчувствуван да видя какво са подготвили Xiaomi. Радвам се да кажа, че не останах отчаян. Новият дизайн е доста комфортен за носене дълготрайно време, а тапите обезпечават солидно качество в необятен диапазон от звуци. ANC е същински бонус на тази цена и въпреки да не е най-хубавото в това отношение на пазара, въпреки всичко може да направи по-шумната среда малко по-нежна за ушите.

Ако желаете да имате достъп до всички функционалности, би трябвало да изтеглите приложението (или да употребявате телефон на Xiaomi) и сигурно си коства да го извършите, защото разширените режими на ANC, настройката за ниска инертност и съвместимостта с LDAC са неща, които ще желаете да проучите.

С този модел Xiaomi прави нещо, в което се е специализирал – дава артикул, който е наличен и в действителност е преференциален с функционалности, които действително можем да забележим в много по-скъпи артикули.

Плюсове
    Адаптивен ANC     Добро качество на звука     Съвместим с Hi-Res Audio     Надеждни контроли
Недостатъци
    ANC не е толкоз мощен     Необходимо е приложение за достъп до всички функции     Този път няма безжично зареждане

Спецификации

    10 мм динамичен драйвер от алуминиева сплав     6 мм титанов динамичен драйвер     3 х микрофона на слушлка     Сензори за близост     ANC     Съвместимост с Hi-Res Audio (кодек Sony LDAC)     Режим на потапяне в звука     Bluetooth 5.3     Едновременно свързване на няколко устройства     IP54    Тегло

5 гр (слушалки)

49,5 гр (калъф за зареждане)

    Живот на батерията до 9 часа     Калъфът за зареждане може да зареди тапите три пъти

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР