През последните няколко месеца – последно този февруари - американският

...
През последните няколко месеца – последно този февруари - американският
Коментари Харесай

Клоновете на Ислямска държава набират сила

През последните няколко месеца – последно този февруари - американският президент Доналд Тръмп няколко пъти съобщаваше за цялостното заличаване на " Ислямска страна " (ИД) и че американските сили ще се изтеглят от Сирия след премахването на заплахата от ИД. Но нещата стоят по различен метод. На първо време, стана ясно, че американските командири са съумели да убедят Тръмп, че в случай че желае да не види още веднъж надигане на ИД, ще би трябвало по-дългосрочна политика. Ето за какво в Сирия ще останат минимум 400 бойци по двеста в Източна и Югоизточна Сирия.
Докато територията на групировката в действителност беше завладяна от силите на интернационалната коалиция и подкрепените от тях Сирийски демократични сили (СДС), то групировката в никакъв случай не е залагала изцяло на контрола над съответна територия. Дори след колапса на " халифата " в Ирак и Сирия, ИД продължава да има настоящи клонове в други елементи на света, а също и в Близкия изток. В този смисъл ИД е в действителност интернационална организация и чрез медийните си канали, които както водачеството ѝ не са накърнени, не престават да излъчват известия до хиляди почитатели.
Дори без територия, ИД продължава да набира средства и има опция да възобнови структурата си от кафези в Ирак и Сирия, които да задейства при първа опция. Тази опция, съгласно отчет на Пентагона, може да се открие по-скоро, в сравнение с администрацията на Тръмп счита. Според упованията на анализатори и експерти по сигурност, до дванадесет месеца групировката може да се завърне като конструкция в Сирия и Ирак .
В момента ИД поддържа клонове от Северна Африка до Южна Азия. Само за седмица главнокомандващият на американското Централното командване военачалник Джоузеф Вотел предизвести, че ИД продължава да разполага с хиляди бойци в Сирия и Ирак, макар акцията против тях. Съгласно най-актуалната информация досега, " Ислямска страна " има към 1000 бойци в Афганистан, 800 в Либия, 750 във Филипините, 700 в Египет, 3500 в Западна Африка и към 250 в Йемен . Разклоненията на ИД съумяват да се открият в райони със едва ръководство и несигурни граници. Очаква се сходно на " Ал Кайда " преди години, някой от клоновете на ИД да стане водещ след изтласкването на групировката от Ирак и Сирия. В момента " Ал Кайда " на Арабския полуостров е една от най-смъртоносните терористични групи в света – ИД разполага с няколко сходни организации в редиците си.
Някои от тези групи работят като типичен терористични организации, а други имат тип на размирен обединения. Някои, както да вземем за пример " Ислямска страна в Западна Африка ", имат настояща форма на ръководство. Други, както " Ислямска страна в Синай " (Египет), не престават да правят огромни офанзиви по силите за сигурност без да има сполучлива акция в противопоставяне. Клоновете на ИД ще не престават да се развиват дружно с пропагандата на групировката.
Западните страни са съсредоточени най-вече и най-много върху военната победа върху групировката. Но ИД в никакъв случай не е разглеждала " халифата " в Ирак и Сирия като само проявяване на мощта на организацията. Създаването на прото-държава беше триумф за организацията и оказа помощ да се сътвори освен сполучлив метод за финансиране чрез събиране на налози от локалното население, само че по този начин се появи и един мит, който дълги години ще броди в Близкия изток. Дори без територия, ИД ще е заплаха и страните, участващи в интернационалната коалиция, би трябвало да имат това поради.
Един от най-големите проблеми, с които ще се сблъскат занапред голям брой страни, са освен завръщащите се бойци, само че и техните фамилии. Никой още не знае какво да се прави с дамите и децата, блокирани в лагери в Мосул в Ирак и Ракка в Сирия. Територията на ИД беше разрушена, само че войната за мозъците продължава, до момента в който идеологията на групировката намира основи в несигурността в разнообразни региони, подбудена от репресивни режими както е в Африка и Близкия изток, или неправилна вътрешна политика, какъвто е образецът от Европа.
Автор: Руслан Трад
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР