През последните месеци на миналата година икономиката на Европа отчита

...
През последните месеци на миналата година икономиката на Европа отчита
Коментари Харесай

Инерцията в икономиката на Европа се запазва

През последните месеци на предходната година стопанската система на Европа регистрира растеж, демонстрират предварителните данни на европейската статистическа работа Eurostat. Брутният вътрешен артикул (БВП) на еврозоната е повишен с 4.6% на годишна база през последното тримесечие на 2021 година, а този на Европейския съюз (ЕС) се е нараснал с 4.8%.

Данните демонстрират умерено ускорение на темпа на икономическото възобновяване. За съпоставяне, през третото тримесечие годишното нарастване на Брутният вътрешен продукт на еврозоната и на Европейски Съюз е било в размер на респективно 3.9% и 4.1%.

Данните обаче не могат да бъдат съпоставяне със забележителното покачване на индикатора от второто тримесечие в размер на 14.4% за еврозоната и на 13.8% за страните членки на Европейски Съюз.



През четвъртото тримесечие стопанската система на еврозоната се е разширила с 0.3% на тримесечна база, до момента в който тази на Европейски Съюз – с 0.4%.

Според данните на европейската статистическа работа през 2021 година Брутният вътрешен продукт на Стария континент е повишен с 5.2% и в Европейски Съюз, и в еврозоната. Това обаче са първични данни и надлежно подлежат на проверка.

Най-голям растеж на индикатора на тримесечна база е регистриран в Испания (2%), Португалия (1.6%) и Швеция (1.4%). Понижения са регистрирани в Австрия (-2.2%), Германия (-0.7%) и Латвия (-0.1%). На годишна база обаче всички страни членки регистрират покачване. За България данни в Eurostat към момента не са налични.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР