През последните години в Бразилия се отглежда все повече соя.Според

...
През последните години в Бразилия се отглежда все повече соя.Според
Коментари Харесай

Защо в тази прекрасна страна в БРИКС толкова много деца започнаха да умират от рак?

През последните години в Бразилия се отглежда от ден на ден соя.

Според учените химикалите, употребявани за производството, и преди всичко глифозатът попадат в бразилските реки и оттова стигат до водоснабдителната мрежа.

Така те евентуално могат да допринесат за смъртността от рак при децата в страната. Резултатите от изследване, стигащо до този извод, са оповестени в американското научно списание PNAS, предава Дойче веле.

Колко вредят пестицидите?

Изследователският екип е открил, че при започване на изследването към половината от фамилиите, живеещи в изследваните региони, са имали достъп до бунар за доставяне с вода.

Останалите хора са зависели от водите на повърхността, като реки и потоци, които евентуално са могли да бъдат нечисти.

Учените се съсредоточили върху свързаната с рака смъртност при децата под 10 години в селските региони на Бразилия.

Те проучили здравни данни от интервала сред 2008-а и 2019-а година, когато развъждането на соя се е нараснало съществено.

Проучването посочило, че в това десетилетие 123 деца са умряли от остра лимфобластна левкемия, до която се е стигнало поради развъждането на соя.

Според откривателите " към половината от смъртните случаи на детска левкемия за десетгодишен интервал " могат да се свържат с нарасналото излагане на пестициди. Това заболяване се лекува, само че значение има близостта до болница, която в редица случаи не е била факт.

Бразилия създава от ден на ден соя

В момента Бразилия е най-големият производител на соя в международен мащаб.

Между 2000-та и 2019-а година производството на това растение в региона на Серадо се е утроило, а в района на Амазонка е повишено цели 20 пъти, настояват откривателите. Около 20 % от международното произвеждане на соя се употребява в хранителни артикули, предопределени за хората, а останалите почти 80 на 100 се дават на добитъка - най-вече при производството на говеждо, пилешко, яйца и млечни артикули, сочат данните на природозащитната организация WWF.

Колко достоверни са изводите?

Проучването е оповестено с редица ангажименти и условия.

На първо място то не потвърждава директна причинно-следствена причинност сред смъртността, породена от рака, и нарасналото излагане на пестициди, а единствено позволява вероятната връзка сред двете.

Йорг Раненфюрер от Техническия университет Дортмунд прави следния коментар: " Описаната поредност наподобява правдоподобна и може да е истинна, само че съществуват и доста други вероятни пояснения за следените взаимовръзки ".

Той добавя, че изводите в изследването се основават на догатката, според което породеното от пестициди замърсяване на водата е довело до смъртните случаи от рак. Раненфюрер е на мнението, че по-надеждни резултати биха могли да бъдат реализирани посредством измервания на замърсяването на водата и разбор на раковите болести, които биха могли да бъдат свързани с него.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР