През последните години качеството на българското лавандулово масло се измени

...
През последните години качеството на българското лавандулово масло се измени
Коментари Харесай

Веселина Ралчева: Предстоят катаклизми на пазара с лавандула

През последните години качеството на българското лавандулово масло се промени фрапантно, не на всяко масло, най-много това се получава в Северна България. В Северна България има доста повече лавандула с така наречен обърнати индикатори, т.е. лавандуловото масло се получава с индикатори, които не дават отговор на БДС и двете най-важни съставки са обърнати в назад съответствие. Това разяснява в предаването „ Преди всички “ Веселина Ралчева от Българската асоциация „ Биопродукти “ по отношение на похищенията върху лавандуловите полета. Тя предвижда, че предстоят катаклизми на този пазар.

В последните 2 години се задържа доста висока цената на лавандулата. Има ужасно доста нови насаждения и също така се насадиха тук-там, на които до момента това не е било обичайната просвета, както е Северна България. Там и добивите са доста огромни. Това я прави извънредно доходоносна и привлекателна за земеделските стопани.

По думите й лавандуловият разсад се краде за да се продаде или презасади. Крайната цел е основаване на нови насаждения, добави Ралчева.

От една страна кражбите са нещо, което непрекъснато ни съпътства, само че тук се прибавя и фактът, че е невероятно сега да се откри лавандулов разсад. Търсенето е толкоз огромно, че няма толкоз създаден разсад, а той не се създава от през днешния ден за на следващия ден. Липсата подвига цената на разсада е по-висока от всеки път – движи се към 20 ст., до момента в който през годините е била 8-9-10 ст. Такива стойности, които доближи тази година, не са познати в последните 15-20 години.

Както с лавандулата, по този начин и с всичко останало, се купува всеобщо от всеки, който предложи, и никой не прави инспекции на нови насаждения, акцентира Ралчева. Тя счита, че се ревизират само тези производители, които аплайват по капиталови планове:

Хората, които отиват и си начертават тази година една равнища с лавандула за дотация, си получават дотацията, без никой да ги попита от кое място и по какъв начин са си купили разсад и са го засадили. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР