През последните дни се появиха спекулации относно мистериозна снимка, направена

...
През последните дни се появиха спекулации относно мистериозна снимка, направена
Коментари Харесай

Риба ли е? Дракон ли е? НАСА обясни за снимката на Марс, която предизвика вълнение в интернет

През последните дни се появиха спекулации по отношение на мистериозна фотография, направена от марсохода „ Кюриосити “ на НАСА. Снимката е от марсианския слънчев ден 3786, или 1 април на Земята.

Тя наподобява демонстрира бодливи издатини, което докара до редица догатки за техния тип и генезис.

Сред догатките бяха риба, клон от дърво, скелет на праисторическо създание, тил на втвърден марсиански змей, който е сгънат на последното си място за отмора. 

Астробиологът Натали Каброл показа точното тълкувание.

През 20-те години, откогато уча Марс, това е най-странната канара, която съм виждала. Нямам самообладание да получа микроскопско изображение на тази канара. Да, за жалост на тези, които се надяват това да е първия в историята симптом на извънземен живот, това е просто канара.

Андрю Гуд от НАСА сподели: 

Най-простото пояснение за доста от странните фотоси, направени на Марс – като тази – е, че преди милиарди години, когато на Марс е текла вода, част от нея се е просмукала през скалите, носейки със себе си по-твърди минерали. Тези минерали са се утаили в скалата и са били разкрити след дълго повдигане на пясък от вятъра и отчупване на по-меката канара в близост.

„ Определено е неповторима, само че също по този начин несъмнено е канара. ”, споделя той.

 Друга фотография на скалата

Това не е първият път, в който ChemCam на Curiosity прави уместно любопитна фотография. През февруари 2022 година тя снима марсианско „ цвете “ – още веднъж основано в античното минало, когато минерали, пренесени от водата, са циментирали скалата.

През 2016 година марсоходът откри „ Яйцевидната канара “ – желязно-никелов астероид с размер на топка за голф.

Откакто кацна на Червената планета на 5 август 2012 година, „ Кюриосити “ е направил повече от милион фотоси на Марс. Целта на задачата му беше да открие дали в миналото на планетата е имало съставки за съществуването на миниатюрен живот. Оказва се, че има. 

Обикаляйки из кратера Гейл, той потвърди тогавашното съществуване както на вода, по този начин и на химическите градивни детайли, нужни за живота.

И въпреки че на Марс няма дракони, марсоходът трябваше да се бори с доста феномени, способни да го унищожат. 

Веднага щом кацнете на Марс, всичко, което вършиме, се основава на обстоятелството, че в продължение на 100 милиона благи няма кой да поправи нищо. Всичко се състои в това да употребявате интелигентно това, което към този момент е на вашия марсоход.

Анди Мишкин от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА

Това обмисляне към този момент разреши задачата на „ Кюриосити “ да бъде удължена с три години, като се чакат още доста години на проучване на Марс.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР