През последните 20 години българските гори не се стопанисват от

...
През последните 20 години българските гори не се стопанисват от
Коментари Харесай

Депутат от ПП: От горите изчезват десетки милиони, Нинова опитва да овладее системата, за да я използва за политически цели

" През последните 20 години българските гори не се стопанисват от лесовъди, а от кметове, политици, депутати, регионални шефове и обвързваните с тях компании ". Това съобщи в депутатът от " Продължаваме Промяната " Александър Дунчев пред Нова ТВ.

По думите му на лесовъдите е оказван напън да позволяват безобразна сеч. " В България годишно се добиват към 7 млн. кубика плътна дървесина. Това е рандеман за 200-300-400 млн. лв.. Около една пета от тях се крадат и отклоняват към огромни монополисти, към партийни каси”, съобщи Дунчев.

Според него в едно от горските стопанства в Родопите една трета от гората е изсечена „ на голо”. „ Това са сечища, които са свръхголеми. Там няма подраст от млади фиданки и гората се възвръща десетилетия по-бавно от естественото. Правихме инспекция на терен – това са били здрави гори”, уточни той. И добави: „ Фирми, които работят в горско стопанство „ Родопи”, са секли законно. Държавата им е разрешила сеч на огромна надморска височина и в мащаби, надвишаващи неведнъж опцията на гората да се възвърне. След следствие през 2020 година беше издадена директива, която забрани сходна сеч”.
" Вместо да стопира схемите, Българска социалистическа партия стартира да връща уволнени шефове на стопанства. Пътят на парите стига до партийните централи. Кирил Петков сподели, че " нещо се случва в горите ". Помоли ме още веднъж да управлявам Агенцията по горите, само че му споделих, че по този начин ще срутим обединението. Той се убеди, че съм прав и уволни зам.-министъра Атанас Добрев, само че това не реши въпроса. Корнелия Нинова се пробва да овладее горската система, с цел да я употребява за политически цели. Доказахме, че се източват десетки милиони посредством търгове и изчезват ", сподели още Дунчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР