„През последните 10 дни има тенденция на завишено търсене на

...
„През последните 10 дни има тенденция на завишено търсене на
Коментари Харесай

Фармацевт призова: Йодните таблетки са отговорност на МВР, не ги търсете в аптеките

„ През последните 10 дни има наклонност на повишено търсене на йодни артикули и в частност в таблетна форма. Голяма част от хората в действителност не знаят под какви форми се предлага йодът и това е притеснително, защото неправилната му приложимост може да докара до съществени последствия за човешкото здраве. “ Това сподели в пред bTV Radio магистър-фармацевтът Йордан Павлов във връзка страховете от радиационна злополука поради войната в Украйна.

По думите му злоупотребата с тези артикули може да докара до отравяне и погрешно действие на щитовидната жлеза.

„ При перорален банкет страничните резултати са гадене, диария, повръщане, зачервяване на кожата и даже сърцетуптене. Винаги им даваме методът на приложение, въпреки че рядко се интересуват от информацията и насоките, които им даваме “, сподели Павлов.

Той акцентира, че таблетната форма на йода не се популяризира в аптечната мрежа.

„ Отговорността за обезпечаването, съхраняването и раздаването на таблетките калиев йодид при радиационна повреда е предоставена на Министерство на вътрешните работи. Хората се пробват да ги заменят с други йодни артикули, което е погрешно. Те не могат да бъдат сменени. Във въпросните таблетки има несъмнено количество йод, което се ползва 24 часа преди появяването на радиационен облак и до два часа след появяването му “, сподели Павлов и прикани да не се стига до суматоха.

„ Презапасяването води до привършване на даден медикамент от аптечната мрежа и надлежно лимитира пациентите, които действително биха се нуждали от него. Затова изкупуването на артикули от аптеките е неправилна процедура “, сподели още фармацевтът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР