През последната година търговецът е направил няколко придобивания - на

...
През последната година търговецът е направил няколко придобивания - на
Коментари Харесай

Пълната количка на Ozone.bg: няколко купени бизнеса и нов голям склад

През последната година търговецът е направил няколко придобивания - на магазини за фототехника и учебници, на издателство и на правата за Тери Пратчет. Наред с това компанията отвори нов офис и нов склад в Елин Пелин. Ozone.bg чака доходи от 127 млн. лева през тази година, или растеж от над четири пъти за четири години.
Докато чака огромното извършване на покупки на потребителите преди коледните празници, електронният търговец Ozone.bg също е с цялостна количка. През последната година компанията е придобила няколко бизнеса - магазина за фототехника Photo Pavillion, книжарницата " БГ Учебник ", издателството Artline и правата за книгите на Тери Пратчет, които до момента бяха благосъстоятелност на издателството " Вузев ". И въпреки сега да няма дейни договаряния за спомагателни придобивания, такива не са изключени.

Заедно с покупките Ozone.bg се реалокира и в нов офис в MegaPark на " Цариградско шосе ", без да изоставя и остарелия си офис в " Студентски град ". Отваря и нов склад в Елин Пелин с два пъти по-голяма повърхност от този,.

Мащабното уголемение, наред с органичния напредък и номиналното подбутване от инфлацията, водят и до обилни растежи. Йордан Йорданов, изпълнителният шеф на " Озон Ентъртеймънт ", която стои зад марката Ozone.bg, чака общи доходи за тази година сред 125 и 127 млн. лева " според по какъв начин се оправим с Черния петък ". За съпоставяне, за 2021 година приходите на сдружението " Озон Ентъртеймънт " са 72.7 млн. лева, само че растежът наподобява още по-впечатляващ, в случай че се огледа обратно към последната година преди пандемията, 2019 година, когато те са 28.2 млн. лева - над четирикратно уголемение в границите на три години. Броят на чиновниците за последните две години също се е удвоил до към 480 души сега.
Реклама
Йорданов е изпълнителен шеф на Ozone.bg от към този момент две години насам. Той е и съсобственик на компанията, дружно с. Двамата са някогашни съдружници от интернет доставчика " Мегалан ", който бе платен от " Мобилтел " (днес " А1 България " ) през 2010 година Сделката бе в пакет с различен снабдител на интернет, " Спектър нет ", а общата платена цена за двете компании - 72 млн. евро.

Идеята зад придобиването на другите типове бизнеси е по-лесно прибавяне на нови категории в самата Ozone.bg, въпреки множеството бизнеси да не престават да работят и независимо посредством своите лични магазини и онлайн платформи. По същия метод, като добави категорията " Майки и бебета " в уеб страницата си. Година по-рано, през 2019 година,.

Без да дават обособени суми за другите вложения, от Ozone.bg споделят, че през последните три години са вложили за покупки, нови хранилища, програмен продукт и уголемение към нови пазари към 28 млн. лева
Реклама Технология и последователност на придобиванията
Първото от серията нови придобивания идва в края на 2021 година, когато Ozone.bg купува бизнеса на Photo Pavilion. Подобно на придобиването на Baby.bg (и по-късно " БГ Учебник " ), Ozone.bg взима екипа и активите на сдружението, а не самото сдружение " Бест Електроникс ", което за 2021 година има малко над 3 млн. лева доходи, до момента в който за последната си цялостна година като бизнес, 2020 година, те са 4.1 млн. лева, с уточнението, че няколко следващи години преди този момент продажбите са били сред 6.5 и 7.5 млн. лева годишно.

" Бизнесът с фотоапарати е малко нишов, не е за всеки. Масовият пазар за фотоапарати на процедура изчезна - споделя Йорданов. - С тях казусът е еднакъв като с Baby.bg: взимаме целия екип, който схваща бизнеса и ни оказва помощ да го развием като част от Ozone.bg. От наша страна идва това, в което ние сме мощни: услугите и интервенциите. До момента фототехниката върви сносно като бизнес по отношение на упованията ни. "

Няколко месеца по-късно, през февруари 2022 година, Ozone.bg придобива и бизнеса с книжарници на " БГ Учебник ", с уточнението, че в договорката не влиза едноименното издателство. " Предмет на договорката е всичко, което имат като книжарница - уеб сайтът, борсата, бизнесът с крайни клиенти, инвентар ", споделя Йорданов. За 2021 година сдружението " Книжарници БГ Учебник " регистрират 2.3 млн. лева доходи.

Последните две придобивки са по-скорошни. Маркетинговият шеф Емил Вагенщайн споделя, че преди два месеца е завършила договорката по придобиване на правата за книгите на Тери Пратчет, които до момента бяха в издателството " Вузев ". Тази договорка е като добавка към друга, която е затворена единствено преди седмици - за нишовото издателство Artline, което издава най-вече комикси, научна фантастика и фентъзи романи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР