През последната година птичият грип оказа огромно влияние с негативен

...
През последната година птичият грип оказа огромно влияние с негативен
Коментари Харесай

Ваксина срещу птичи грип? Птицевъдите се надяват да бъде готова за прилагане до есента

През последната година птичият грип оказа голямо въздействие с отрицателен резултат върху пазара, както на яйца , по този начин и на живи птици , като епидемиологичният сезон беше най-тежкият установен до момента . Това разяснява изпълнителният шеф на Съюз на птицевъдите в България доктор Петя Петкова за Искра.бг . Припомняме, че в предходни две елементи в изявление за редакцията ни тя изясни, че, както и че.

Във връзка с птичия грип , доктор Петкова съобщи, че даже и през лятото на 2022 година не е имало понижаване на случаите , а в противен случай – вирусът е станал много резистентен .

„ Само в Европа се унищожиха съвсем 50 милиона птици през 2022 година Голяма част от тях бяха в развъдни стада, което надлежно много мъчно възвръща и производството сега. Така че това оказа своето въздействие. В нашата страна към 750 000 домашни птици бяха унищожени през 2022 година “

От Съюз на птицевъдите в България се надяват болестта да няма отрицателен резултат и през актуалната година , тъй като сега има леко усмиряване и спад в случаите. Според доктор Петкова би трябвало да има непрекъснат контрол и ограничения за биосигурност – „ най-малко до момента в който се позволи използването на ваксина, тъй като по този начин или другояче това е в напреднал стадий на полемика и като опити на равнище Европейски съюз /ЕС/ “.

В момента в 4 страни се вършат изпитвания на имунизацията – както върху водоплаващи, по този начин и при кокошеви и птици, разкри доктор Петкова.

„ От седмица влезе и в действие ново законодателство, което позволи използването на такива ваксини при птиците, само че би трябвало да излезе мнение на европейския орган по сигурност на храните, да се дефинират параметрите, на които следва да дават отговор националните тактики, какъв контрол да се прави, с цел да може в действителност да се подсигурява и свободната търговия както с живи птици, по този начин и с продуктите, добити от тях. “, добави специалистът.

Становището се чака през юли . Д-р Петкова се надява, че през есенния сезон птицевъдите ще имат опция да употребяват имунизацията .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР