През почивните дни се очаква да стартират преговорите за съставянето

...
През почивните дни се очаква да стартират преговорите за съставянето
Коментари Харесай

В очакване на преговори за нов кабинет

През почивните дни се чака да започват договарянията за съставянето на нов кабинет сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, който да размени подалото на 6 март оставка държавно управление на акад. Николай Денков, съобщи БГНЕС.

Въпреки това двете съществени политически обединения, които излъчиха кабинета „ Денков-Габриел “, не престават да си разменят рецензии. В същото време и двете сили показват желанието за разговор и насочиха предложения за договаряния: ПП-ДБ поканиха ГЕРБ-СДС на 8 март, а в отговор ГЕРБ-СДС предложи диалозите да започват на 9 март от 10 часа в постройката на Народното събрание.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който дружно с вицепремиера и външен министър Мария Габриел се намира в Букурещ на конгрес на ЕНП, изрази недоволството си от гласуваната оставка на държавното управление и попита за какво ПП-ДБ не са изчакали.

" В случая президентът не ни е отговорен. Виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат какъв брой са велики, ни тласнаха в рецесия. Предполагам, президентът е рационален човек, тъй че се надявам, че идващите няколко дни няма даже да изиска да се забърква в тази каша, в която вкарахме политическата система поради егото и гордостта на някои политици ", разяснява Борисов.

„ Връщаме се в четвъртък вечерта, преговорните екипи да седнат в петък, събота, неделя. През това време оставката е импортирана, те са посочили колкото са кардинални, само че в Народното събрание за гласоподаване я внасяме във вторник, сряда, когато сме подготвени. Или не сме подготвени, връщаме мандата и отиваме на избори “, изясни водачът на ГЕРБ.

Той попита по какъв начин би се чувствал Денков, когато над главата му стоят " още четири-пет водача ". „ Денков усеща ли се началник на това, което е? Не желая Мария Габриел да се усеща послушко или да се усеща, че преди нещо да каже, би трябвало да се обади и да пита някой “, безапелационен е водачът на ГЕРБ.

Премиерът в оставка акад. Николай Денков по същото време беше на посещаване в нуклеарната електроцентрала в Козлодуй. Той акцентира, че неговото предпочитание е било договарянията да се състоят още преди 6 март.

Денков предизвести, че на всички места администрацията мощно е забавила работата си. „ Спряха дейностите с назначението на хората в регулаторите и КПКОНПИ, тъй че всевъзможни упреци нямат отношение към нашето предпочитание тези процеси да се ускорят, не можем да чакаме повече с толкоз значими неща, като смяната в правосъдната система, антикорупционната комисия “, сподели той и добави, че упованията на хората са да има правдивост.

Акад. Денков изрази вяра, че на следващия ден всички ще седнат на масата на договарянията. „ Не одобрявам никакви упреци. Апелът ми към всички е да спрат да подлагат на критика и да седнем на масата на договарянията. Всякакви други приказки са непотребни. Винаги сме казвали, че ротацията би трябвало да се случи. Тези внушения, че някой е желал избори от наша страна, са безусловно неоснователни “, акцентира той и се съгласи с думите на Борисов, че не би трябвало да има министър председатели послушковци.

Малко по-късно в следобедните часове на къс брифинг в Народно събрание съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков насочи покана към ГЕРБ-СДС за пускане на по този начин предстоящите диалози.

„ Каним Мария Габриел, Бойко Борисов и преговорните екипи публично на договаряния в комфортно за тях време на следващия ден, 8 март, в Народното събрание “, сподели той, държейки поканите в ръце.

Петков акцентира, че за партията му и Демократична България влизането в еврозоната е голям приоритет, и промяната на финансовия министър Асен Василев месеци преди този момент е неуместна концепция.

В отговор на получената от Политическа партия покана, от ГЕРБ предложиха договарянията да стартират на 9 март, в 10.00 ч. в зала 232 на Народното събрание.

„ Преговорният екип в състав - Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян декларира, че главните правила и цели на ръководство са заложени, както в нашите работни планове, по този начин и във Вашия меморандум “, обявиха от ГЕРБ.

Едва след постигането на единодушие по съглашението и механизма на ръководство, можем да продължим взаимно по изработването на законодателната и управническа стратегии, прибавят от партията на Борисов.

Президентът Румен Радев разгласи графика за съвещания с представителите на парламентарно показаните партии в 49 Народно събрание.

На 11 март президентът ще одобри на „ Дондуков “ 2: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. На идващия ден той ще беседва и с „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР