През първото тримесечие на годината реалното потребление на домакинствата в

...
През първото тримесечие на годината реалното потребление на домакинствата в
Коментари Харесай

Потреблението в ЕС се свило с 0,8%, в еврозоната - 0,6%

През първото тримесечие на годината действителното ползване на семействата в Европейския съюз на човек е намаляло с 0,8 на 100, до момента в който в еврозоната спадът възлиза на 0,6 на 100. През предходното тримесечие, завършило в края на декември 2021 година, знакът означи еднакъв с тазгодишния спад в Европейски Съюз - 0,6 на 100, а в еврозоната понижението беше 0,9 на 100. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа работа Евростат, оповестени на уеб страницата й.

В същото време през интервала януари - март 2022 година действителният приход на семействата на глава от популацията в Европейски Съюз е по-малък с 0,6 на 100, откакто регистрира негативна стойност от също 0,6 на 100 през последното тримесечие на предходната година. За същите тримесечия в еврозоната, данните сочат по-нисък действителен приход на семействата на човек надлежно с 0,5 на 100 и 0,7 на 100.

Компоненти на брутния наличен приход на семействата

През първото тримесечие брутният наличен приход на семействата (в номинално изражение и сезонно коригиран) се усилва с 1,7 на 100 в Европейски Съюз, и с 1,8 на 100 в еврозоната. Това нарастване се дължи най-вече на огромния принос на общото заплащане (в пари или в натура) на чиновниците.

Нивото на икономисване на семействата леко се покачва в Европейски Съюз и еврозоната

През януари, февруари и март спестяванията на семействата се усилват с 0,2 процентни пункта в Европейски Съюз и с 0,1 процентни пункта в еврозоната по отношение на предходното тримесечие.

Сред страните, за които има налични данни, процентът на икономисване на семействата набъбна в седем от четиринадесет страни членки. Най-големи са нарастванията в Дания (+5,1 п. п.) и Белгия (+2,9 п. п.). Сред записалите понижения седем страни максимален е спадът в Австрия (-5,2 п.п.).

Инвестициите на семействата нарастват в Европейски Съюз и еврозоната

През първото тримесечие на годината процентът на вложенията на семействата се е нараснал с 0,5 п.п. в Европейски Съюз и еврозоната. Спрямо интервала октомври - декември 2021 година равнището на вложенията на семействата е по-високо в осем членки на Евросъюза, останало е устойчиво в три и е намаляло в други три.

Германия (+0,8 п. п.) и Дания (+0,7 п. п.) записват максимален растеж заради засиленото си бруто формиране на главен капитал на семействата, надлежно с 8,2 на 100 и 13,7 на 100. В Полша, Унгария и Белгия процентът на вложенията на семействата понижава, заради това, че бруто образуването на главен капитал на семействата пораства с по-бавен ритъм от брутния наличен приход на семействата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР