През първото тримесечие на 2023 г., златото е поскъпнало с

...
През първото тримесечие на 2023 г., златото е поскъпнало с
Коментари Харесай

Цената на златото е най-висока за всички времена! 50 г у нас са близо 6000 лв.

През първото тримесечие на 2023 година, златото е поскъпнало с 9%, постигайки най-висока стойност за всички времена. Световни финансови специалисти свързат това основно със разтърсванията в международната стопанска система, капиталовите пазари и опасенията за нова международна финансова рецесия.
Златото, което до преди няколко години беше възприемано в България повече като скъп метал за бижута, добива все по-голяма известност и като капиталов актив, пише 
Една от вероятните аргументи за растежа на цената на златото е обвързвана със стабилността на международната стопанска система. Златото постоянно се употребява като хедж (защита) против инфлацията и валутните опасности. Когато икономическата неустановеност се усилва, вложителите се объркват към златото като несъмнено леговище, което може да докара до увеличение на неговата цена.

Фалитите на три банки в Съединени американски щати, дейностите на регулаторите и сривът и продажбата на швейцарския колос Credit Suisse през последните седмици безусловно взривиха пазара на злато, като изстреляха търсенето му до рекордни равнища. От краха на първата от тях – Silvergate на 8 март, досега на писане стойността му в щатски $ се усили с над 10%. На 5 парил, тя надвиши 2030 $ за тройунция, само че последва спад и през днешния ден се търгува за 2008 $ за тройна унция. 

Влияние върху цената на скъпите метали оказват и геополитическите събития и напрежението на международната сцена. Например, при стартирането на войната сред Украйна и Русия, златото означи едни от най-високите си исторически стойности. Тогава жълтият метал проби 2000 $ за тройунция. 

Други фактори, които въздействат на цената на актива, са промишленостите, които го употребяват като суровина. Това са главно електрониката, медицината, само че има и редица други браншове. Нарастващото търсене от тези браншове също подвига цената на златото. 

Цената на златото има забележителен резултат върху вложителите и финансовите пазари. Инвеститорите, които държат злато като част от своята капиталова портфейл, могат да осъществят облаги от повишаването на цената на златото. Инфлацията от своя страна основава съществено търсене към златото. 

Един от най-големите дилари на злато в България продава 50 грама от скъпия метал за 5975 лв., а 100 грама за 11 904 лв.. 

Прогнозирането на бъдещите ценови придвижвания на златото е комплицирана задача, на която редица икономисти и финансови анализатори избират да не дават отговор. Множество фактори, които могат да въздействат на цената на метала и да основават трендове. До огромна степен зависи от икономическаат неустановеност, развоя на геополитическите събития, равнищата на инфлацията, както и търсенето и предлагането на пазара. 

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР