През първото полугодие на 2021 г. 99,48% от броя и

...
През първото полугодие на 2021 г. 99,48% от броя и
Коментари Харесай

Плащаме над 100 000 лв. на ден през смартфони и часовници


През първото полугодие на 2021 година 99,48% от броя и 99,68% от цената на заплащанията на физическо терминално устройство ПОС са инициирани с карти пластики, а останалите - с платежни принадлежности като мобилен телефон, часовник и други Независимо, че техният дял е към момента дребен, наклонността е броят им стабилно да нараства. Това излиза наяве от извадка от данните на Българската национална банка, готова особено за bTV Новините.

За същия интервал в България са осъществени 131 млн . броя картови заплащания на физически(в търговски обекти) и виртуални терминални устройства (в интернет) ПОС с издадени от лицензираните от Българска народна банка снабдители на платежни услуги (банки, платежни институции и сдружения за електронни пари) и клонове на снабдители на платежни услуги, осъществяващи активност на територията на страната, платежни карти, като тяхната стойност възлиза на 7,9 милиарда лева Само през физическите ПОС терминали са минали транзакции на стойност 6,1 милиарда лева при 109,4 млн. броя заплащания.

На база тези данни калкулации на bTV демонстрират, че приблизително в денонощие през телефон, смарт часовник или друго „ мъдро “ устройство са осъществени над 3100 заплащания, като при тях са разпореждни суми в общ размер от към 100 хиляди лева

Средният размер на заплащане от устройство, друго от карта пластика, е към 34 лева

Изпреварващ растеж на безконтактните заплащания

При картовите заплащания през първото полугодие на 2021 година на физически и виртуални терминални устройства ПОС, осъществени с карти, издадени от всички снабдители на платежни услуги, се отбелязва повишаване с 25% по брой и с 24% по стойност по отношение на първата половина на 2020 година При броя на безконтактните транзакции се регистрира скок от 43% а в общата им стойност с цели 55%, показват още от Българска народна банка.

Средният размер на едно безконтактно заплащане на физическо терминално устройство ПОС за първото полугодие на 2021 година е към 50 лева

„ Безконтактни “ и през 2022 година

През 2022 година се чака наклонността за повишаване на картовите платежни интервенции да се резервира - както на физическо терминално устройство ПОС, по този начин и в интернет, показват от Българска народна банка. При безконтактните заплащания упованието е растежът в интервенциите да е движен от предлаганите от доставчиците на платежни услуги цифрови портфейли и цифровизирани платежни карти. Това са лични приложения на доставчиците на платежни услуги или услуги, предлагани в съдействие с огромни софтуерни компании (напр. Apple, Гугъл и др.), които разрешават несъмнено осъществяване на безконтактно заплащане непосредствено с мобилния телефон или друго портативно „ мъдро “ устройство (напр. часовник, гривна и др.).

Допълнителен подтик в развиването на безконтактните заплащания ще донесе и почналото предложение от доставчиците на платежни услуги в страната на решения за приемане на заплащания, основани на т. н. софтуерен ПОС. Това са приложения, които се конфигурират на мобилен телефон и разрешават на търговеца да приема безконтактни картови заплащания посредством NFC технологията, трансформирайки мобилния телефон в терминално устройство ПОС, предвиждат от Българска народна банка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР