През нощта на 25 юни отрядите на ЧВК Вагнер напуснаха

...
През нощта на 25 юни отрядите на ЧВК Вагнер напуснаха
Коментари Харесай

Маршът към Москва: Пригожин разруши сладкия живот на елита, ще има ли чистка на господарите на живота?

През нощта на 25 юни отрядите на ЧВК Вагнер напуснаха Ростов на Дон. „ Музикантите “ си потеглиха под аплодисментите на ростовчани, някой извика „ Виват! “. След прекосяването на бронетехниката кортежът на Пригожин напусна щаба на Южния боен окръг. Хората се ръкуваха с него. Въпреки че даже денем породиха битки сред жителите на града. Явно сред тези, които поддържаха протеста, и тези, които бяха срещу него. През нощта градът и в действителност цяла Русия най-сетне въздъхнаха умерено - клането беше избегнато.

В тъмнината колоната на Вагнер се придвижи към полевите си лагери. И в Липецк започнаха да копаят дупки на черния път край града. Бяха вкопани, с цел да пречат на обхода.

„ Наказателното дело [срещу Пригожин, формирано от ФСБ по член 279 от Наказателния кодекс („ Въоръжено въстание “)] ще бъде прекъснато, а самият той ще замине за Беларус. Ако питате каква е гаранцията, че Пригожин ще може да напусне, това е думата на президента на Русия “, сподели Песков, представител на президента.

Бойците на Вагнер, взели участие в „ похода против Москва “, са освободени от наказателно гонене. Тези, които не са взели участие в протеста, могат да сключат контракти с Министерството на защитата.

Самият Пригожин със своите отряди най-вероятно ще бъде пренасочен в Беларус. Лукашенко преговаряше с него със единодушието на Путин съвсем ден.

Причини за Батка: над него виси както бандеровска Украйна, по този начин и Полша, която мечтае да върне земите си. Обстрелваните и героично воюващи „ музиканти ” са нужни на Минск.

От друга страна, Лукашенко, който познава Пригожин от двадесет години, познава характера на основния „ музикант “ и схваща, че човек, който е вдигнал въоръжен протест в Русия, може да повтори същото в Беларус, където винтовете са затегнати. Има ли потребност от махновщина Батка?

Затова не е изключен и различен вид: „ Вагнер “ да отиде в Африка през Беларус, където воюваше преди.

Времето ще покаже дали ще се оправим с нашите каузи, довели до боен протест, опасност от същинско разединение в страната и кървави цивилен битки.

Сутринта на 25 юни венецуелският президент Мадуро, който самичък оцеля след няколко опита за прелом, сподели, че Путин се е изправил пред опит да се стартира революция и го е победил „ дружно с Русия “.

Но протестите не пораждат изведнъж. Причини постоянно има.

Пригожин назова акцията си " марш на справедливостта ". Това не е инцидентно. Справедливостта постоянно е била основна дума за страната.

Желанието за правдивост е в кръвоносната ни система. Всички протести, цивилен войни, метежи избухваха в Русия, тъй като хората се усещаха излъгани и желаеха обективна държавна система. Грубо казано, с цел да бъде всичко почтено.

Днес всичко почтено ли е у нас? Разбира се, че да - ще кажат околните до властта олигарси, служители, предприемачи, които знаят навръх кои порти да почукат.

Не - отговорът ще бъде на десетки милиони от тези, които са били „ излъгани “ от управляващите повече от един път през последните 30 години. Но какво да кажа, задоволително е единствено да назовем една цифра - към края на 2022 година броят на руснаците, живеещи под прага на бедността, възлиза на 15,3 милиона души, или 10,5% от популацията на страната. Още десетки милиони балансират на ръба на тази линия.

Моля, обърнете внимание: колоните на " Вагнер " минаха южната част на Русия единствено за ден, техните войски можеха елементарно да завладяват целия черноземен район. Както сподели самият Пригожин, неговите танкове имаха 200 километра до Москва.

Те не бяха посрещнати с самун и сол, само че нещо подсказва, че московчани, в случай че танковете на Вагнер бяха влезнали в града, надали биха се втурнали към барикадите или биха почнали да се записват за националната милиция.

Защото мнозина биха се изправили пред въпроса: кого или какво да защитим? Тези, които са „ дебелеели “ през последните 10 или петнадесет години?

Помните ли историята на Павел Грудинин? През 2018 година той се кандидатира за президент на Русия от Комунистическата партия. Спечели малко под 12% от гласовете. Като цяло не доста.

Но фактът, че Грудинин се опълчи на общата линия, беше задоволителен, с цел да влезе в графата на неугодните. Вертикалът на властта го притискаше дълго и поредно. Такова " демонстративно бичуване " се помни дълго време.

Дълго ще помнят и историите от изборите, когато разрушиха основаната през годините система, въвеждайки тридневно и електронно гласоподаване - единствено и единствено партията на властта да не загуби позициите си.

Забелязахте ли по какъв начин неотдавна избраха Ердоган в Турция? Всички гласоподаваха прецизно в секциите, в същия ден до урните бяха докарани даже хора с увреждания в инвалидни колички. Изведнъж на нас такова нещо ни стана излишно. Всички опити за митинг се натъкнаха на стоманобетонна стена.

Сега от ден на ден се приказва за приватизация-2. Темата, несъмнено, се повдига от едрия капитал. Но хората не не помниха и по какъв начин приключи първата приватизация. Тогава хората просто бяха ограбени, а в Русия се появи пласт от милиардери и милионери около изразите „ редуциране на бюджета “, „ живот по разпоредбите “ и така нататък

Днес почитателите на избягалия от страната Чубайс желаят да раздерат останалите части. Те не се интересуват от мнението на елементарните хора. И те гледат на понятието " правдивост " от своята камбанария. Честно е какво имат в джоба си.

Може би в този момент ще се успокоят малко? Определено би трябвало да се укротят. Но не за дълго. В последна сметка зад тях има „ поставка “, и то многочислена, която също желае да яде сандвич с хайвер и няма да се отърват от този табиет.

Когато стартира военният бунт, в Москва, а и освен в нея, цените на самолетните билети внезапно скочиха: до Турция до 120-140 хиляди рубли и повече. Възможно е да се лети до Ереван в събота вечер за 70-198 хиляди, до Алма-Ата - за 80 хиляди. До Дубай с пряк полет - 358 хиляди, с прехвърляне в Делхи - 128 хиляди

За директните полети до Тбилиси на 24 юни въобще нямаше билети. И което е показателно, билетите бяха изкупени мигновено. Така беше на 24 февруари при започването на СВО и на 24 септември при оповестяването на частичната готовност.

Разбира се, не всеки, който се втурна в чужбина, може да бъде обвинен поради събитията. Някой се пробва да печели относително почтено. Понякога работи. Но най-често „ честният бизнес “ не е за Русия.

Един другар ми сподели по какъв начин желае да купи добър метал. Навсякъде срещал или бракуван, или с неприятно качество. Само като се обърна по своите канали към компания за търговия на едро, обвързвана с регионалната администрация, той взе каквото му би трябвало. Разбира се, плащаше повече, само че можеше да прави бизнес с клиентите си.

И при нас е по този начин в политиката, стопанската система, обществената конструкция. Основното е да влезете в клетката и да знаете на коя врата да почукате.

Далеч съм от мисълта да възвеличавам Пригожин, двусмислена фигура, в последна сметка той докара страната до ръба на революция, само че като предприемач, който оседла " тематиката " за правдивост, водачът на ЧВК " Вагнер " я напомпа добре.

Ще си извлече ли поука държавното управление от " похода на Пригожин против Москва "? Бих желал да е по този начин. Само за това би трябвало да разклатите колодата на „ цялата кралска войска “.

Вземете най-малко нашите сили за сигурност. Какво и за какво са пропуснали? В края на краищата тези структури имат и агентска мрежа, и анализатори.

Сега се оказва, че американското разузнаване е знаело за идния марш на Пригожин две седмици авансово. Вярно, не са знаели в кой съответен ден ще стартира. Информацията е предадена на Белия дом и Пентагона. Те са решили да не се намесват, страхувайки се, че Москва ще ги упрекна в опит за държавен прелом...

Както се оказа, армията беше затънала в кървави борби съвсем година и половина. Да, врагът се оказа мощен, да, Западът е на негова страна. Но не може ли това да бъде изчислено при стартирането на СВО?

Само по време на завладяването на Артьомовск / Бахмут " музикантите " изгубиха хиляди бойци убити. Но те не бяха единствените, които починаха.

Десантчиците загиваха, починаха артилеристите, танкистите, пехотата на Министерството на защитата, които държаха фланговете. Всички загуби, аргументите за загубите бяха ли отразени в отчетите, които отиваха в Москва?

Но даже в Москва беше належащо да се начертае „ вярната картина “, с цел да се показа към този момент на най-високите равнища на власт...

Така се оказва, че Русия живее като че ли в два свята. В един свят се въртят милиарди, „ господарите на живота ” имат вяра, че подобен ред е открит вечно, че не може да бъде другояче. В различен, неилюзорен свят се натрупат въпроси и митинги.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР