През ноември 2019 г. общият показател на бизнес климата нараства

...
През ноември 2019 г. общият показател на бизнес климата нараства
Коментари Харесай

Бизнес климатът бележи подобрение, лек оптимизъм сред мениджърите за следващите 6 месеца

През ноември 2019 година общият индикатор на бизнес климата нараства с 1,2 пункта по отношение на предходния месец вследствие на усъвършенстваната обстановка в строителството и търговията на дребно, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Бизнес климатът в индустрията резервира почти нивото си от предходния месец. Анкетата записва прочут оптимизъм у мениджърите по отношение на бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца, което е съпроводено и с удобни упования за активността им през идващите три месеца. Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ не престават да са главните спънки за развиването на бизнеса. Относно продажните цени в индустрията по-голяма част от мениджърите чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

В строителството бизнес климатът се покачва с 2,3 пункта вследствие на по-благоприятните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По тяхно мнение актуалната осигуреност с поръчки се усилва, до момента в който прогнозите им за активността през идващите три месеца са леко влошени. Най-сериозните усложнения за активността в бранша остават дефицитът на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора. По отношение на продажните цени в строителството мениджърите предвиждат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно нараства с 2,7 пункта вследствие на усъвършенстваните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. По-благоприятни са и прогнозите им по отношение на размера на продажбите през идващите три месеца. Конкуренцията в сектора, незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда не престават да са главните фактори, ограничаващи развиването на бизнеса, като през последния месец се следи усилване на отрицателното им въздействие. Относно продажните цени търговците чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

В бранша на услугите бизнес климатът през ноември резервира равнището си от октомври. Прогнозите на мениджърите за развиването на бизнеса в бранша през идващите шест месеца са оптимистични, като и упованията им за търсенето на услуги през идващите три месеца се усъвършенстват. Най-сериозната спънка за активността на предприятията остава конкуренцията в сектора, следвана от несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ. По отношение на продажните цени в бранша на услугите преобладаващите упования на мениджърите са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР