През настоящата учебна година повече от 25 000 български ученици

...
През настоящата учебна година повече от 25 000 български ученици
Коментари Харесай

25 000 ученици учат испански в България

През актуалната образователна година повече от 25 000 български възпитаници учат испански език в наши учебни заведения. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на ревюто " Висшето обучение в Испания “.

Заявеният от страна на 13 български и 11 испански висши учебни заведения интерес за присъединяване в това първо издание на ревюто е индикатор за желанието за определяне на контакти и преценката за действителни благоприятни условия за бъдеща взаимна работа, която ще докара до пълноценно съдействие в областта на висшето обучение сред двете страни, уточни министър Пенов.

Той напомни, че предходната година беше обновено Споразумението сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието и професионалното образование на Кралство Испания за съдействие по отношение на паралелките с учебен образователен проект за интензивно проучване на испански език в българските профилирани гимназии и междинни учебни заведения.

Посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко уточни, че испански език се учи профилирано в 16 гимназии в България, а в страната ни работят 18 учители от испански генезис. Следващата стъпка е испански да се преподава и в началните учебни заведения, съобщи посланикът. Според него съдействието сред българските и испанските университети, което в този момент е главно сред филологическите факултети, би трябвало да се разшири и в други научни области.

Посланик Поланко благодари на министър Пенов и за съглашението сред Испания и България за съдействие в проучванията, свързани с Антарктида. Той напомни, че двете страни си партнират в тази област от повече от 30 години, а сега това продължава с новия български проучвателен транспортен съд.

Българите в Испания публично са 125 000, само че действителният им брой е над 200 000 и те са доста добре интегрирани, посочи още испанският дипломат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР