През настоящата година се навършиха 110 години от рождението на

...
През настоящата година се навършиха 110 години от рождението на
Коментари Харесай

Концерт с музиката на Йосиф Цанков в Първо студио на БНР

През актуалната година се навършиха 110 години от рождението на именития композитор Йосиф Цанков. Йосиф Цанков, или Йожи, както го назовават околните му, е ера в българската музика. Във времето на дейния му креативен живот - 1929-1971 година, той е написал над 500 произведения, които са били изпълнявани, записвани и най-важното - обичани и слушани от необятната аудитория. В тази съкровищница има шест оперети, голям брой танга, шлагери в разнообразни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и други

Главен композитор на спектакъл " Одеон " и дълготраен основен редактор на " Балкантон ", Йосиф Цанков ни подарява песни, изпълнявани и включвани в албуми от известни задгранични реализатори. Като един от създателите на БНР (тогава Радио " София " ) Йосиф Цанков, с изключение на композитор на огромна част от музиката, изпълнявана и записвана от Естрадния оркестър към радиото, е и идеолог на музикалните и детските излъчвания в медията.

Най-голямото предизвикателство в програмата за концерта на 19 декември от 19 ч. в Първо студио на БНР е пред Милен Кукошаров, на който е поверена отговорността да претвори музиката на Йосиф Цанков, да улови нейната магия и, с нужното почитание към основаното от композитора, да я придвижи в съвремието ни, без тя да загуби от хубостта си. И по този начин двамата създатели се срещат в приказката... А в представянето на тази приказка ще се включат Камерният оркестър " Софийски солисти " с диригент Пламен Джуров, джаз трио в състав Милен Кукошаров - пиано, Борис Таслев - контрабас, и Атанас Попов - ударни, както и солист - внукът на Йосиф Цанков, Велислав Стоянов - тромбон. Честването на годишнината се осъществя с поддръжката на Министерството на културата и е част от Националния културен календар.

Велислав Стоянов

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР