През миналата седмица, Apache Foundation за критична (CVSS 10.0) уязвимост

...
През миналата седмица, Apache Foundation за критична (CVSS 10.0) уязвимост
Коментари Харесай

Атаките към Log4j продължават да растат

През предходната седмица, Apache Foundation за сериозна (CVSS 10.0) накърнимост в известната софтуерна библиотека на основата на Java Log4j.

Използвана за пръв път за осъществяване на злотворен код към Minecraft сървър, CVE-2021-44228 скоро бива проучена и работещ експлойт код се появява в Интернет, а скоро по-късно и стартират офанзивите към нея – по няколкостотин опита в минута.

Log4j се явява извънредно публикуван открит фреймуърк, употребен в голям брой софтуерни планове, сървърни инстанции, IoT артикули, стратегии за сигурност (Symantec, Fortinet и др.), облачни платформи (като iCloud и Elasticsearch например) и други Уязвимостта в Log4j визира всички версии на библиотеката преди 2.14.1 и издаденото в края на предходната седмица обновяване от страна на Apache се оказа ненапълно, което предизвика стартирането на нова версия (2.16).

„Java е кросплатформен фреймуърк и тази накърнимост не е лимитирана до приложения, които са лимитирани до съответна операционна система. Всички приложения, които я употребяват и работят на системи, като Windows, Линукс, macOS и FreeBSD са уязвими. Java задвижва уебкамери, автомобилни навигационни системи, DVD плейъри, ТВ приемници, разнообразни терминали и даже медицински устройства и паркинг устройства“, от BitDefender. „В резултат на това, тази накърнимост има сериозен резултат към софтуерната верига за доставка и е мъчно да се планува действителния размер и дълготрайния резултат на тази уязвимост“.

Скоро след появяването на новината за уязвимостта и работещ PoC (proof-of-concept), посредством който може да се сътвори функционален експлойт за нея, офанзивите стартират и то в големи размери. А с изключение на инсталирането на криптоминьори към уязвимите версии и артикули, киберпрестъпниците скоро стартират да доставят рансъмуер, бекдор съставни елементи, троянски коне, стратегии за далечен достъп и доста други.

Атаките към Log4Shell, както бързо беше кръстена CVE-2021-44228, нарастват с бързи темпове. Akamai да вземем за пример, предават за регистрирани през вчерашния ден над 250 000 опити за офанзива единствено за час. Що се отнася до известността на логинг инструмента и неговото разпространяване, то информация на Sonatype дава добър взор над това: единствено за последните четири месеца, Log4j е бил свален над 28.6 милиона пъти от Maven Central, известно вместилище за Java съставни елементи.

„Става дума за толкоз известен код, че той е дори в основата на хеликоптера Ingeniuty на борда на роувъра на Марс“, piпишат Sonatype. Само за времето от разкриването на уязвимостта до през вчерашния ден, Log4j е свален над 630 000 пъти. Само че не става дума за последната версия на библиотеката. Тъкмо в противен случай. Браян Кокс, основен софтуерен управител в Sonatype споделя, че близо 65% от тези сваляния са на проблематичните, уязвими версии на Log4j.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР