През миналата година софийската акушеро-гинекологичната (АГ) болница Шейново стана известна

...
През миналата година софийската акушеро-гинекологичната (АГ) болница Шейново стана известна
Коментари Харесай

Как в АГ болница Шейново беше избран директор, който не е кандидатствал за поста

През предходната година софийската акушеро-гинекологичната (АГ) болница " Шейново " стана известна освен с положителната си здравна услуга, само че и с разменените бебета - случай, който завърши наред. Тогава столична община, която е притежател на " Шейново ", застана зад управлението ѝ, а пациентите освен не стопираха да търсят услугите на клиниката, само че това беше болничното заведение, в която са се родили най-вече бебета в България през предходната година след " Майчин дом ".Затова за всички в здравния бранш наподобява доста необичайно и нелогично решението на Столичният общински съвет (СОС) на последната му сесия преди ваканцията и една от последните преди локалните избори. В петък столичните общинари одобряваха резултатите от състезанията за бордове и шефове на столичните лечебни заведения, които завършиха през май. Вместо да одобрят за шеф единственият кандидатствал - досегашният оглавяващ лечебното заведение доктор Румен Велев, съветниците взеха решение да назначат за краткотрайно изпълняващ шеф доктор Таня Андреева (здравен министър на Българска социалистическа партия от кабинета " Орешарски " ) до осъществяване на конкурс за поста. В същото време те не одобриха никакво решение по какъв начин е завършил досегашния конкурс за " Шейново ", нито акцентираха каквито и да било претекстове за какво не класират Велев, приключва ли се досегашната процедура и за какво избират Андреева. Самата Андреева е кандидатствала за член на борда на шефовете на " Шейново ", само че не и за шеф.

През предходната година софийската акушеро-гинекологичната (АГ) болница " Шейново " стана известна освен с положителната си здравна услуга, само че и с разменените бебета - случай, който завърши наред. Тогава столична община, която е притежател на " Шейново ", застана зад управлението ѝ, а пациентите освен не стопираха да търсят услугите на клиниката, само че това беше болничното заведение, в която са се родили най-вече бебета в България през предходната година след " Майчин дом ".

Затова за всички в здравния бранш наподобява доста необичайно и нелогично решението на Столичният общински съвет (СОС) на последната му сесия преди ваканцията и една от последните преди локалните избори. В петък столичните общинари одобряваха резултатите от състезанията за бордове и шефове на столичните лечебни заведения, които завършиха през май. Вместо да одобрят за шеф единственият кандидатствал - досегашният оглавяващ лечебното заведение доктор Румен Велев, съветниците взеха решение да назначат за краткотрайно изпълняващ шеф доктор Таня Андреева (здравен министър на Българска социалистическа партия от кабинета " Орешарски " ) до осъществяване на конкурс за поста. В същото време те не одобриха никакво решение по какъв начин е завършил досегашния конкурс за " Шейново ", нито акцентираха каквито и да било претекстове за какво не класират Велев, приключва ли се досегашната процедура и за какво избират Андреева. Самата Андреева е кандидатствала за член на борда на шефовете на " Шейново ", само че не и за шеф.

Източници на " Капитал " от общинския съвет, поискали анонимност, споделиха, че решението е пристигнало от " най-високо място ", имайки поради водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Столичният общински съвет сега се господства от неговата партия. Д-р Андреева, с изключение на като, е известна и като доближена на Моника Станишева.

Без да разгласява решението си и да дочака регионалният шеф да огледа за правомерност решението, Столична община още в понеделник прави опит в Агенцията по вписванията да бъде вписана Андреева. В същото време досегашният шеф доктор Румен Велев жали решението пред СОС, пред регионалния шеф и в Агенцията като цялостен юридически нонсенс.
Реклама Обясни това
Д-р Велев разяснява пред " Капитал ", че не е получавал от общината никакви забележки за работата си и финансовите резултати на лечебното заведение, нито пък, че има проблеми с доставчиците на болничното заведение. Напротив, " Шейново " отбелязва най-хубавата си година през последните 10 години - 14.5 млн. лева доходи и облага от 350 хиляди лева 70% от приходите се отделят за заплати на екипа.

" Нямаше намек от общината и в никакъв случай не е имало за разменените бебета. В самите претекстове няма нито една думичка за какво се случва това нещо, в никакъв случай не е имало намек, че са недоволни от ръководството, че има злоупотреби, че има проблеми ", споделя доктор Велев. В края на 2022 година стана ясно, че при изписването на две бебета, те са били разменени и са отишли в други фамилии.

Д-р Велев отбелязва, че само през месец май, когато състезанието за борда и шеф на " Шейново " е завършил, в общината е постъпил сигнал, по който и тече инспекция.

Директорът бил осведомен с посочените нередности и решил да беседва с подателката, с цел да посочи детайлности от недоволствата ѝ. " Оказа се, че дамата твърди, че с нейните персонални данни е злоупотребено и тя не е писала подобен сигнал. Уведомихме общината, само че те продължиха инспекцията, която се чака да приключи всеки миг ", споделя доктор Велев.
Реклама
В същото време Столичният общински съвет има право да освободи шефа когато и да е, в случай че не е удовлетворен от него самия, работата, резултатите на лечебното заведение, ръководството му или нещо друго. Такива причини, обаче, в никакъв случай не са били изтъквани пред Велев. Общината застана зад него и екипа на болничното заведение в тази ситуация с разменените бебета. В последния сигнал, по който тече инспекция, е маркирано, че родителите считат, че ръководителят на съвета на шефовете доктор Пламен Димов е подкупен и се желае неговото премахване. Димов, обаче, се кандидатира и още веднъж е определен за идващия мандат за член на борда, а единствено Велев - отхвърлен.

" Обжалвах решението на Столичния общински съвет с тъжба до общината, подадох и тъжба до регионалния шеф, който да реши дали това решение е законосъобразно, ще апелирам и желанието за регистриране на краткотрайния шеф ", сподели доктор Велев.

Той изяснява, че претендентите за шефове и претендентите за членове на съвета на шефовете на общинските лечебни заведения са се състезавали по разнообразни писти. Конкурсът и изпитът за шефове е бил по-обстоятелствен, изпитите са се провеждали в разнообразни дни и резултатите са се нанасяли в разнообразни протоколи.

" Получих оценка на изпита 5.25, което дава отговор на оповестените критерии за оценка над 4.50, давам отговор на всички законови условия за тази позиция и съм единствен претендент. За мен е необяснимо за какво не съм определен ", споделя доктор Велев. Той добавя, че в това време доктор Андреева е класирана за шеф, без изобщо да е кандидатствала за тази позиция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР