През миналата година са разгледани 3924 заявления за първи, втори

...
През миналата година са разгледани 3924 заявления за първи, втори
Коментари Харесай

Държавата е платила близо 14 хил. лв. за ин витро през 2017 г.


През предходната година са прегледани 3924 заявки за първи, втори и трети ин витро опит, като са утвърдени 3876. За активността по асистирана репродукция през 2017 година към здравни заведения са изплатени близо 14 млн. лева Информацията оповестяват от здравното министерство.

906 българчета са се родили през 2017 година след процедури, финансирани от Центъра за асистирана репродукция.

Миналата седмица годишните награди на фондация "Искам бебе " – "Ангели на благодарността " бяха връчени в коридорите на Народното събрание, а през днешния ден представители на фондацията наградиха и премиера Бойко Борисов. На Борисов и министрите при започване на съвещанието на държавното управление „ гостува “ и бебе.

През 2018 година Министерският съвет усили бюджета на Центъра с 9 млн. лева и той към този момент е 20 млн. лева Финансират се и ин витро процедури при двойки, при които единият сътрудник има потвърдено генетично заболяване или уравновесена хромозомна разновидност. Ще се поема и финансиране на асистирана репродукция при онкоболни дами до 35 години.

Свързани публикации.. Здравно министерство с приз от фондация Искам бебе 0 3000 дами годишно у нас зачеват посредством асистирана репродукция 0 Д-р Мариела Даскалова: Инфертилитет не значи безусловно ин витро 1

Близо 7 хиляди бебета са се родили в резултат на работата на Центъра за асистирана репродукция от 2009 година до през днешния ден. Кандидатствали са 41 хиляди двойки.

Сроковете за утвърждение за финансиране на ин витро процедура са съкратени на половина, т.е. на 5-6 месеца в края на 2017 година, като се чака да се съкратят още.

Още стопански вести може да намерите в Investor.bg
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР