През миналата година фалитите в България са намалели с 10,53%,

...
През миналата година фалитите в България са намалели с 10,53%,
Коментари Харесай

Фалитите у нас са намалели с 10% през миналата година

През предходната година банкрутите в България са намалели с 10,53%, спрямо 2022 година, сочат данните от последния отчет на анализаторската компания Кофас.

Това обаче не значи безусловно постоянна или подобряваща се обстановка за локалните предприятия. Експертите от Кофас са на мнение, че действителният брой компании, които не могат да заплащат сметките си, се е нараснал през 2023 година, защото за притежателите на бизнес е по-удобно да изоставят или продадат своята компания, вместо да стартират произвеждане по неплатежоспособност.

В началото на 2024 година специалистите от Кофас предвиждат, че предстоят предизвикателни времена за строителния бранш и браншовете, които са директно ангажирани с него, което може да засегне и България, като част от Централна и Източна Европа. Нашата страна е от дребното изключение от наклонността за увеличение на процедурите по неплатежоспособност. В района през предходната година те са се нараснали с 38,6%.

Пагубните последствия от съветската инвазия в Украйна, изключително заради географската непосредственост, отекват в целия район, прекъсвайки веригите за доставки и допринасяйки за покачването на цените на енергийните артикули.

Тези външни разтърсвания, съчетани с вътрешни провокации като дефицит на работна ръка и възходящи разноски за първични материали, оказват забележителен напън върху бизнеса, което води до повишаване на неплатежоспособността. Секторите на строителството и търговията са най-потърпевши от икономическите промени и не престават да се борят с дефицита на работна ръка, натиска върху заплатите и намаляващото търсене, написа в разбора.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР