През месец юни българо-иранската компания „Джавада Филм обяви проект в

...
През месец юни българо-иранската компания „Джавада Филм обяви проект в
Коментари Харесай

Джавада Филм обявява селекция за продуциране на независими игрални и документални проекти

През месец юни българо-иранската компания „ Джавада Филм " разгласи план в поддръжка на български, самостоятелни планове в региона на игралното и писмено кино.

Продуцентската къща ще селектира в границите на месец юни 2020 година планове, които ще бъдат подкрепени със снимачна техника за реализирането на филми с дължина над 60 минути. Филмите би трябвало да бъдат осъществени до края на 2021 година.
Иранският режисьор Джавад Данешвар, който преди няколко години реалокира компанията си в България, към този момент е прочут с годишната си поддръжка към млади създатели от България. През последните 5 години той е финансирал и продуцирал над 10 игрални и документални плана на български режисьори, като стремежът му е всяка година те да се усилват, с цел да се даде път на млади гении, които имат хрумвания и екип, само че нямат нужната поддръжка, да осъществят сюжетите си. Освен продуциране на планове, Джавад Данешвар е насочил старания и в разпространяване на филмите, които основават българските създатели, като обезпечава безплатно показване на готовите артикули на едни от най-големите конгреси за кино в света - в Кан, Берлин, Токио, Хонг Конг и Мумбай.
За селекцията, която следва в края на месец юни, господин Данешвар споделя: „ Киноиндустрията има потребност от поддръжка повече от всеки път, а самостоятелните създатели са тези, които разполагат с минимум благоприятни условия за реализация, по тази причина отправям напъните си там, където опциите не дефинират качеството, а качеството на концепцията и плана дефинира опцията. "
Повече информация по отношение на кандидатстването, изискванията и периодите за актуалната селекция, може да бъде открита на уеб страницата на компанията.
„ Джавада Филм " е продуцентска компания основана през 2012 година от дипломирания в Нов български университет режисьор Джавад Данешвар. През годините той съумява да разчупи стандартите и да работи по планове на доста свои сътрудници, в качеството си на продуцент. Редица млади и надарени кино създатели са работили с него в план и в процеса на съдействие се основават документалните филми „ Чипровският килим ", „ Баба Марта " (с режисьор Мариана Танчева), „ Една минута отвън времето " на режисьора Красимира Дуковска, особено снимания филм за културното завещание на Созопол „ Под пясъците на Созопол " и кино лентата за Боянската черква, който през 2019 година бе излъчен в залата на ЮНЕСКО в Париж. През 2021-а година следва снимането на пълнометражния филм по сюжет на Вилма Карталска и Здрава Каменова „ Мазе, тук небето " селектиран за „ Best Pitch Competition " на PriFest в Прищина през юли 2019 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР