През месец декември норвежците плащат половината от данъка върху дохода

...
През месец декември норвежците плащат половината от данъка върху дохода
Коментари Харесай

Вижте къде са едни от най-високите данъци в света

През месец декември норвежците заплащат половината от налога върху прихода си, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “. По този метод хората умерено посрещат празниците и обилно пазарят дарове.

Знае се, че дaнъцитe в Hopвeгия ca eдни oт нaй-виcoĸитe в cвeтa, ĸaтo нaй-виcoĸaтa cтaвĸa доcтигa до 46.7%. Основната ставка е 22% плюс прогресивни ставки, според от годишния приход. В резултат на това, минимум 31,2% налог се удържа от заплатата на междинния норвежки служащ. През декември той ще заплати единствено 15 %.

Норвегия постанова и по този начин наречения налог върху благосъстоянието. Ако получаваш приход повече от 1 500 000 крони годишно, се обезпечава държавна вноска от 0,15% и общинска вноска от 0,7%.

Като цяло, данъчната система в тази страна се основава на правилото, че всеки заплаща налози в сходство с опциите си, в блян данъчната тежест да бъде заслужено разпределена. През 2017 година беше изработен опит да се събира и непринуден налог, само че откакто бяха събрани малко пари от него, това отпадна.

Като наето лице в Норвегия имаш право да сменяш работата си, да имаш повече от един шеф. Можеш да работиш на избран % – 10%, 20%, 30%, …100%.

Има регламентирани в закон ограничавания, обаче за това какъв брой може да работиш на ден и седмично. А те са 9 часа дневно и 40 часа седмично. Тези ограничавания са контролирани и в трудовия контракт. Ако работите на смени, през нощта или в неделя, естественото работно време е 38 или 36 часа седмично.

Работодателят по закон е задължен да заплаща " овъртайм “. Това е всеки ексклузивен труд или в допълнение направени часове. Имаш право да работиш единствено две недели от месеца, другите две би трябвало наложително да почиваш.

Заради инфлацията и повишаването цената на тока тук-там в страната, страната поема 50% от електричеството, което фамилиите употребяват. Месечните сметки за ток са от порядъка на 2-3000 крони на семейство в студените дни, или към 400 - 600 български лв..

Според формалните статистически данни междинната работна заплата в Норвегия през 2022 година е 50 790 норвежки крони на месец, което се равнява на близо 10 000 български лв.. Това е възнаграждението на жителите, преди да бъдат обложени с налози. Мъжете печелят приблизително по 53 710 крони на месец, а дамите по 47 190 крони, регистрира още статистиката. Най-добре платени са магистрите в съвсем всички специалности, само че при медиците, които са незадоволителни, заплатите могат да доближат до 70-90 000 крони месечно.

В Норвегия съответното физическо лице е персонално отговорно за това налозите му да бъдат правилно заплащани. Но и всички работодатели би трябвало да дават на данъчните управляващи информация по отношение на прихода, удръжките и активите, с цел да се пресметна вярно размера на налога.

Много постоянно се случва да ви бъдат възобновени средства, в случай че сте заплатили повече налог от дължимия. Съответно, в случай че сте заплатили по-малко от дължимия налог, би трябвало да заплатите остатъка. Обикновено уведомлението за налозите се получава сред месец юни и октомври.

На работещите в скандинавската страна наложително се изплаща и нещо като 13-та заплата, преди лятната почивка, когато би трябвало да възстановят силите си. Размерът на това заплащане се пресмята според от налозите, които си плащал през годината.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР