През месец април ви запознах с това защо има грамотни

...
През месец април ви запознах с това защо има грамотни
Коментари Харесай

Аргумент в полза на космическата колонизация!

През месец април ви срещнах с това за какво има грамотни и интелигентни хора, които, без значение от своята просветеност, са съперници на галактическата колонизация. Вероятно съм съумял да изненадам някои от вас с обстоятелството, че даже някои писатели-фантасти като К.С. Луис, който е написал галактическата трилогия, не са били последователи на галактическите полети.

В днешната публикация ще заема своето изрично мнение по отношение на това за какво съществува публично значима и научно обоснована причина да предприемем стъпки към галактическата колонизация. Считам, че изказаното мнение също може да изненада някои от вас, още повече, че то се разграничава от общоприетите мнения.

А общоприетите мнения до този миг са били следните – първото – имаме потребност от галактическа колонизация, тъй като би трябвало да подсигурим човечеството против галактически закани, които могат да ни изличат от лицето на Земята.  Второто – би трябвало да завладеем нови земи, с цел да добиваме гориво (напр. хелий-3) и с цел да се оправим с пренаселването.

Аз не диспутирам, че тези аргументи биха могли да бъдат в действителност основателни. Но въпреки и основателни, не всички ги намират за задоволителни. Някои хора настояват, че галактическите закани се случват рядко, така че можем към този момент да си позволим да не харчим доста пари за космонавтика. Други са на мнение, че до момента в който космонавтиката е наложителна за справяне с галактически закани, то това не е наложително да включва галактическа колонизация – да вземем за пример мониторинг за рискови метеорити и смяна на орбитата на такива, които заплашват да ударят Земята, с роботизирана или друга техника. Трети споделят, че транспортните разходи  са към момента прекомерно високи, с цел да си позволим рандеман на хелий-3. Четвърти ще сметнат, че Земята към момента може да поеме огромна част от популацията – а някои райони като пустините, Антарктида или океаните към момента подлежат на колонизация – освен това тя ще е доста по-евтина от галактическата.

 O'Neil kosmicheski cilindar

Тази илюстрация демонстрира по какъв начин би изглеждала от вътрешната страна една галактическа колония от вид “Цилиндър на О’Нийл ”. Painting: Don Davis courtesy of NASA

Моето мнение се разграничава от гореспоменатите. Космическата колонизация е значима, тъй като тя взе участие директно в създаването на нещо значимо – изкуствени екосистеми и биосфери. От познанието по такива изкуствени хабитати човечеството би добило опция за справяне с доста от настоящите през днешния ден проблеми.

Дълготрайната галактическа колонизация би била допустима единствено в случай че овладеем основаването на изкуствена биосистема. До този миг в орбита са били изведени разнообразни галактически станции – “Салют ”, “Скайлаб ”, “Мир ”, “Международната галактическа станция ”, “Тянгонг ”. Но астронавтите на тези галактически станции постоянно са били подвластни от Земята, от доставката на храна, вода и гориво с товарни галактически кораби. Все още следва да бъде основана изцяло самозадоволяваща се галактическа станция. Разбира се, има софтуерен прогрес – на “Международната галактическа станция ” действа система за преработване на урина. Но това е надалеч от нещата, които желаем.

Заговаряйки за основаването на изкуствена биосфера, мнозина се сещат за “Биосфера 2 ” – опит на Земята да бъде основана изцяло изолирана и самоподдържаща се биосфера. В съзнанието на тези хора “Биосфера 2 ” (опит, който се случи преди към 20 години) е необикновен неуспех. На пръв взор наподобява, че основаването на изкуствена биосфера не би следвало да ни затруднява толкоз доста. Знаем доста за кръговрата на веществата, знаем за фотосинтезата, дишането, транспирацията. Въпреки това задачата се оказа извънредно сложна – в “Биосфера 2 ” кислородът стартира да понижава с 0.3% всеки месец до миг, в който процентното наличие стигна до 14%. Участниците в опита се разболяха. Много от гръбначните животни измряха. Измряха и всички опрашващи инсекти. За сметка на това се развъдиха хлебарките и мравките. Океанът стана прекомерно киселинен. Пред медиите участниците на експедицията изглеждаха извънредно измъчени и след 1994 година опитите всъщност престанаха. Лошият пиар сложи за дълго време завършек на опитите да се сътвори изкуствена биосфера.

А това беше огромна неточност! Независимо от хорското мнение, “Биосфера 2 ” не е неуспех – даже и единствено следвайки логиката на Едисон и неговите популярни думи – “Не съм се провалил 1000 пъти, разкрил съм 1000 метода, по които обещано нещо не става ”. От опитите в “Биосфера 2 ” има стотици научни изявления!

Защо се опитваме да създадем изкуствена биосфера? Причината не е единствено да създадем галактическата колонизация допустима. Това – също. Разбира се, с преодоляването на изкуствени биосфери редом с галактическа колонизация може да протече колонизация на пещери и подземни обиталища, колонизация на пустини и на Антарктида. Но в същината си ние, хората, се опитваме да създадем нещо, тъй като това е най-хубавият метод да разберем по какъв начин въпросното нещо работи. Поради същата причина хората се пробват да основат изкуствен интелект, или неестествен живот (в тази последна част известният академик Крег Вентър реализира незабравим триумф през 2010 година, създавайки за пръв път неестествен геном и въз основата на него изцяло функционираща клетка!). Не тъй като някои учени страдат от манията да си играят на Господ. А тъй като знаят, че създавайки нещо, ти към този момент си овладял по какъв начин работи.

Съвременната космонавтика е дала огромен подтик на фантазиите за създаването на изкуствени биосистеми. Някои от опитите на “Международната галактическа станция ” (като системата за преработване на урина) не престават да спомагат за тези фантазии. Натрупаните знания биха били скъпи. Докато тече колонизацията и усвояването на негостоприемните райони като галактическите, ние ще разбираме от ден на ден и за това по какъв начин действа нашата биосфера. Въобще по какъв начин бихме си фантазирали, че ще решим дейно значими проблеми като промени в климата, обезлесяване, в случай че не сме изцяло наясно по какъв начин работи нашата биосистема? Създавайки първите самостоятелни от Земята хабитати, ние ще имаме знания и убеденост, че такива проблеми са решими!

Усвояването на космоса е значима стъпка от разширението на човешкото знание. А изгодите на Земята биха били големи!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР