През лятото (вероятно до края на юни) България ще представи

...
През лятото (вероятно до края на юни) България ще представи
Коментари Харесай

Пеканов: Ако България се откаже от декарбонизацията без алтернатива, ще изгуби пари

През лятото (вероятно до края на юни) България ще показа на Европейската комисия пакет от претенции за промени в поетите задължения в бранш енергетика, по-конкретно поръчките за декарбонизация (намаляване на замърсяването от произвеждане на енергия). Това стана известно от чуване на вицепремиера по ръководство на европейските фондове Атанас Пеканов в Народното събрание.

То беше по отношение на решение на Народното събрание от януари, с което, Народното събрание задължи държавното управление да промени Плана за възобновяване и резистентност. По него България може да получи към 5.7 милиарда лева до 2026 година

От обясненията на Пеканов пред депутатите се разбра, че служебното държавно управление води договаряния за смяна на уговорките за въглищните централи, само че, с цел да не изгуби средства, би трябвало да предложи различен метод за реализиране на уговорките към Европейската комисия за декарбонизация.

Какво е свършено

Вицепремиерът регистрира, че още от края на януари (около две седмици след гласуването му в парламента) е почнал връзка с Европейската комисия. Част от отговора на комисията гласи, разгласи Пеканов, че въпреки всичко България би трябвало да откри метод да дава отговор на рекомендациите, които получава още от 2020 година: " Трябва да се реализира постепенна декарбонизация на стопанската система, в това число във въгледобивните райони. Парите идват по този механизъм, с цел да се реализиран дадени цели ", сподели Пеканов. От изявлението му се разбра, че, щом България желае да се откаже от поетия ангажимент за намаляването на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, би трябвало да предложи опция.

 Пеканов: Решението на Народното събрание за излъчванията е по ръба на бръснача на популизма Пеканов: Решението на Народното събрание за излъчванията е по ръба на бръснача на популизма

" Очакването от страна на комисията е да види съответни оферти и стъпки за повишаване на зелената сила в енергийния ни микс и по този метод да бъдат сменени настоящите промени ", сподели Пеканов.

Ако просто се откажем от промяната, без да дадем други оферти, ще загубим огромна част от парите
Атанас Пеканов,
вицепремиер

Вицепремиерът разгласи, че алтернативата за реализиране на уговорките за декарбонизация до 2026 година е нови или изменени вложения по линия на REPower EU (европейския проект за разкъсване с енергийната взаимозависимост от Русия). " Служебното държавно управление работи по изменението на проекта, както и на тези нови планове. Те са изпратени на Европейската комисия за авансово координиране. Ще получим противоположна връзка по тях, ще разберем кои е допустимо да се финансират от новия инструмент ", сподели Атанас Пеканов.

Искри от Българска социалистическа партия

Още при започване на чуването Българска социалистическа партия нападна Пеканов, че средствата по втория транш от Плана за възобновяване и резистентност са несигурни " поради редица законодателни, които служебният кабинет бави, може би заради лобистки ползи ", сподели депутатът от социалистите Борислав Гуцанов. Това му изявление е неопределено, тъй като служебното държавно управление.
Голяма част от законите бяха подготвени още за предходното (48-о) Народно заседание, само че Народното събрание не се зае с тях.

Пеканов напомни, че крайният вид на Плана за възобновяване и резистентност беше утвърден по време на ръководството на кабинета " Петков ", в което Българска социалистическа партия беше съдружен сътрудник. " Нито един не е показал да има някакви проблеми с проекта, в действителност са се съгласили и са го приветствали ", отговори Пеканов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР