През какво трябва да премине дете на турски емигранти, за

...
През какво трябва да премине дете на турски емигранти, за
Коментари Харесай

Личност, която разделя, или футболен светец - тайният живот на Месут Йозил

През какво би трябвало да премине дете на турски емигранти, с цел да стане футболист в Германия и звезда в бъдеще. Това написа преди време немското издание " Билд ", до момента в който Месут Йозил пробиваше в огромния футбол. С течение на времето футболистът се трансформира в една от най-големите звезди на страната - направи прехвърляния в " Реал " (Мадрид) и " Арсенал ", стана международен първенец, записа куп върхове, само че и до момента не съумява да завоюва признанието на всички в родината си.

За кариерата на Йозил се знае всичко. Плеймейкърът попадна в някои от най-големите тимове на света, постоянно е бил в светлината на прожекторите и няма нещо, което да е убягнало на хората, следящи кариерата му.

В последната година Йозил се трансформира в най-коментираната персона в Германия и тази, която докара до най-голямо разделяне в страната. Снимка с турския президент Реджеп Ердоган докара до напрежение преди международното състезание през 2018 година, а след това и до отказването му от националния тим на Германия. През тази година той още веднъж сподели близостта си с Ердоган, който го венча за Мис Турция на сватбена гала в Истанбул. Все събития, които разклатиха реномето на футболиста в родината му.

Но кой в действителност е Йозил - индивидът, който разделя, или този, който се бори да направи света по-разбиращо място?

Не забравяй от кое място си тръгнал

Това не стопира да си напомня Йозил сега, когато кариерата му стартира да се развива и той отива да играе в най-големите тимове в света. " Мястото, което ме построи, е " Маймунската клетка ", споделя футболистът. Така в родния му град Гелзенкирхен назовават асфалтово игрище, оградено от бодлива тел.

Трудните условия и скромното детство, което има Йозил, не го стопират да развие кариерата си. Футболистът споделя, че преди време е бил заставен да спи на пода, а в този момент получава по 350 хиляди паунда седмично.

" Парите в никакъв случай не са били блян за него. Той е човек, който обича да споделя, каквото има, със своите близки. Казвам му доста постоянно да внимава, тъй като към футболистите има хора, които просто желаят да се облагодетелстват, само че той ми сподели, че един ден няма да е жив и просто желае да даде на своите близки по-добър живот ", споделя сътрудникът на футболиста лекар Еркут Согут.

За Йозил фамилията е най-важната опора, наедно с приятелите, с които е израснал в Гелзенкирхен. Затова при раждане на дете на негов родственик или непосредствен другар Йозил отваря фонд, който родителите да изпозлват за образованието на детето. Също по този начин футболистът е купил домове на огромна част от своите родственици или е платил първите вноски за къщите на свои другари.

" Спомням си преди години, че ме помоли да намеря по-добра работа на негов другар, тъй като му се беше родила щерка. Такъв е той, гледа да помогне на хората, които са значими за него ", прибавя сътрудникът Согут.

Вдъхновител за бежанци и проектант за по-добър живот

" Използвай благосъстоянието си, с цел да окажеш помощ на хората, които в действителност са в потребност ", това е написано в дома на Йозил и той не стопира да го припомня с дейностите си.

Футболистът притегли вниманието преди своята женитба с някогашната Мис Турция Емине Гюлше, когато двойката помоли гостите си да не носят дарове, а да дарят средства за щедрост. Младоженците поеха и разноските за интервенции на 1000 деца по света като част от самодейност на BigShoe.

 Йозил и брачната половинка му помолиха гостите на тяхната женитба да не носят дарове, а да дарят средства за щедрост
© Reuters

Йозил и брачната половинка му помолиха гостите на тяхната женитба да не носят дарове, а да дарят средства за щедрост

През 2014 година Йозил подари наградата си от спечелването на международната купа в Бразилия (240 хиляди паунда) за интервенциите на 23 бразилски деца. Той се включи и в акциите през 2016 година в Африка и преди година в Русия. " Сега имаме късмет да оказваме помощ на деца по целия свят ", посочи футболистът.

Събитието, което го трансформира, е посещаване в лагер за бежанци в Йордания преди няколко години. " Това отвори очите му за протичащото се по света и какъв брой малко ние знаем за живота на някои хора ", прибавя сътрудникът на играча.

Thank you @MesutOzil1088 for making a dream come true. Nairobi loves you❤❤. #KingOfAssists. Proud to have been part of this great thing. pic.twitter.com/G4pZMB2eTo
— Eric Njiru (@EricNjiiru) May 7, 2019

Оттогава Йозил поддържа най-различни обществени дела. Наскоро той направи и подаяние за Червения кръст в Турция, с което беше обезпечена храна на 16 хиляди бездомници, както и на сирийски бежанци.

Действията на Йозил не се изчерпват с това, като той постоянно кани и деца в своята ложа на стадион " Емиратс ". Футболистът има 15 ВИП места на стадиона на " Арсенал ", като за всеки домашен мач кани по една фондация, която подкрепя деца в неравностойно състояние.

Освен персоналните си средства, които подарява, Йозил прави по този начин и с приходите на своя компания. Звездата на " Арсенал " е съучастник с някогашния си съотборник Матийо Фламини във компанията Unity, която създава козметика от напълно органични артикули. Двамата вземат решение да подаряват 1% от общите доходи на компанията за щедрост и екопроекти.

Последният му план е в битка с дискриминирането във всичките й форми. Йозил разгласи, че употребява обществените си мрежи и своите 80 милиона почитатели, с цел да помогне на хората.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР