През изминалия период агрометеорологичните условия се определяха от необичайно високи

...
През изминалия период агрометеорологичните условия се определяха от необичайно високи
Коментари Харесай

След листопада напръскайте овошките срещу болести

През миналия интервал агрометеорологичните условия се определяха от извънредно високи за сезона температурни приходи и липса на превалявания със стопанско значение. На доста места в региона температурата на въздуха надвиши 25 градуса, а минималните стойности останаха позитивни.

Съчетанието на топло време и превалявания под 15 мм беше причина за интензивно привършване на наличните влагозапаси. В региона при засетите в края на септември площи с рапица протичаше фенофаза листообразуване. При засетите най-късно житни култури влажността в повърхностния почвен пласт разреши поникване и покълване на семената.

Седмицата ще стартира с облачно време, като облачността ще се раздира и тук-там може да паднат доста слаби превалявания, без стопанско значение за земеделските култури. Температурите ще останат по-високи от нормалните, като междинните стойности се чака да бъдат към 12 градуса, в почивните дни ще е ясно, със междинни температури сред 9-11 градуса.

Сухото и по-топло време ще е уместно за работа навън. Ще продължи прибирането на главестото зеле, късния карфиол и праза. При овощните култури ще се следи всеобщо оцветяване на листата и листопад. Условията ще са удобни за осъществяване на нормалните за интервала растителнозащитни действия. След привършване на есенния листопад наложително се организират пръскания против къдравост по прасковата, струпясване при ябълка, ранно кафяво изгниване, сачмянка при черешата и други

За информации и профилирани прогнози:
http://plovdiv.meteo.bg,
032/632-422,
НИМХ-Пловдив<$>
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР