През изминалия ноември банките отново забавиха темпа на спад в

...
През изминалия ноември банките отново забавиха темпа на спад в
Коментари Харесай

Банковият сектор през ноември - ниски лихви и нови оферти за депозити

През миналия ноември банките още веднъж забавиха темпа на спад в лихвените равнища по срочни депозити. Само 3 бяха тези, които намалиха прихода от депозит, сочи разбор на специалистите от финансовия портал MoitePari.bg.

На пръв взор не се случва нищо извънредно и изненадващо, обаче това напълно не е по този начин. 3 банки започнаха да оферират напълно нови предложения за срочни депозити, като личи стремежът да се предложи нещо ново, съобразено с ниските лихви по депозити сега. Традиционно банките са склонни в края на годината да се засилват в предлагането на нови депозити.

Имайки поради, че по-голямата част от промоциите на банките за потребителски заеми изтича в края на годината и през януари, интензивността на банките при тези предложения беше ниска през ноември. Промените бяха в разнообразни направления и е мъчно да бъдат систематизирани. Една банка удължи периода на съществуваща промоция, друга пък прекрати промоционалната оферта, а трета доста усъвършенства лихвените си условия.

През ноември банките продължиха да усъвършенстват изискванията по своите артикули. Макар и малко по-ниска да беше интензивността им през отминалия месец, анализът на MoitePari.bg сочи, че те въпреки всичко резервираха наклонността на подобряващи се условия.

Срочни депозити

През ноември единствено 4 банки са подхванали корекции в офертите си за срочни депозити. Активността се състоеше в намаление на лихвите и пораждане на нови артикули.

Ти Би Ай Банк стартира предложение на две нови срочности по депозит „ Привилегия “ – за период от 9 и 18 месеца.

Българо-американска кредитна банка напълно леко намали лихвите по дребна част от офертите си. При 12-месечния общоприет срочен депозит и 12-месечния еластичен депозит лихвата в лв. беше намалена с 0,05 пр.п.

На 20-и ноември банката стартира предложение на нов срочен депозит „ 4/12 “. Депозитът е 4-месечен с предплатено погашение на лихвата, като клиента получава лихвата, която е по 12-месечния общоприет срочен депозит (0,65% за лв., 0.60% за евро и 0,70% за щатски долари).

В края на месеца Централна кооперативна банка намали лихвените равнища по общоприетите срочни депозити и привилегирования „ Депозит + “. Промените в лихвите бяха в диапазона сред 0,05 и 0,40 пр.п. и засегнаха продуктите в лв. и евро.

Банка Пиреос намали минимално с 0,01 пр.п. лихвените равнища по срочните депозити за физически лица. Банката стартира предложение на нов промоционален депозит в долари, който се предлага за период от 6 и 12 месеца. Лихвата е 0,25% за период от 6 месеца и 0,50% за едногодишен депозит. При суми над 20 000 USD, лихвата се покачва с 0,10 пр.п. Офертата е годна до 01.03.2018 година

Спестовни сметки

Активността на банките при тези артикули остана обичайно слаба и през ноември, като единствено една банка предприе корекции в лихвените равнища през месеца.

Централна кооперативна банка намали лихвите при общоприетата спестовна сметка, универсална спестовна сметка „ CCB Club” и безсрочния депозит.

Потребителски заеми

В съпоставяне с предишния месец, през ноември банките бяха много по-скромни от към промени в предложения за потребителски заеми. Банките, подхванали промени в изискванията си бяха две, а една удължи период на предложение по към този момент съществуваща промоция.

Райфайзенбанк с нови условия по потребителски заеми от първия ден на месец ноември. Банката намали лихвите при част от офертите си в лв.. При офертите за клиенти с приходи над 1400 лева лихвените равнища бяха намалени с 1,1 пр.п., а при тези без условие за приходи лихвата се намали с 2,2 пр.п.

Двете промоционални предложения стопираха да се оферират, откакто в края на октомври изтече крайния период на промоцията по тях. Вместо тях банката стартира предложение на нова промоционалната оферта, при която се изиска обезпечаване на превод на заплат, подписване на застраховка “Живот “, пакет „ Комфорт “ и абониране за услугата „ Райфайзен онлайн “. Лихвата е закрепена за първите 12 месеца след асимилиране на заема.

Банката също по този начин прекрати предлагането на всички потребителски заеми в евро, както и тези с закрепена рента за 7 години.

Банка ДСК удължи периода на промоцията по потребителски заеми с един месец. По-ниските лихви и такса за утвърждение са годни при обезпечаване на превод на приход (заплата, пенсия) по сметка в банката. Офертите са годни до края на месец ноември.

Инвестбанк не удължи периода на промоционалните предложения и прекрати тяхното предложение при започване на ноември. Промоционалната оферта с превод на работна заплата, с прилагане на " СМС уведомяване " и интензивно електронно банкиране се оферираше с рента от 6,09%. Другата промоционална оферта, при която се изискваше единствено превод на работна заплата се оферираше с рента 6,49% в лв. и евро.

Жилищни и ипотечни заеми

Според анализаторите в MoitePari.bg 3 банки са подхванали стъпка към намаление на лихви по жилищни и ипотечни заеми през ноември. Не липсваха и нови оферти.

Райфайзенбанк намали лихвените равнища по своя жилищен заем с 0,75 пр.п. за клиенти с приходи до 1400 лева и с 0,60 пр.п. за такива с над 1400 лева приход. През ноември банката прекрати предлагането на жилищен заем с закрепена рента за първите 5 години.

Societe Generale Експресбанк предложи на своите клиенти нов заем с рента от 2,99%. Кредитът се отпуска за оптимален период от 15 години при минимална сума от 100 000 лева Банката също по този начин възвърне за всички заеми таксата за разглеждане на искане за заем.

ЦКБ предприе стъпки за уеднаквяване на лихвените условия по двата си ипотечни заема – ДОМ ЗА ТЕБ и ВЪЗМОЖНОСТ. Паралелно с това вкара 3 скали, съгласно които се дефинира лихвата по заема:

- За клиенти с застрахователен приход до 1700 лева включително – 3,30%;

- За клиенти с застрахователен приход над 1700 лева – 3,20%;

- За клиенти осигуряващи се на оптималния застрахователен приход – 3,00%.

Освен лихвените равнища, банката промени и таксата за поддръжка на разплащателна сметка, обвързвана с заема. При издадена дебитна карта към нея месечната такса беше изменена от 1,60 лева на 1,70 лева Без издадена дебитна карта таксата се промени от 1,80 лева на 2,30 лева месечно.

Последната банка с новости през ноември беше Инвестбанк. Тя предложи на своите клиенти нов, промоционален заем. Той е предопределен за лица с застрахователен приход над 2000 лева Банката също по този начин увеличи таксата си за разглеждане на документи от 100 на 150 лева

В края на месеца Пощенска банка удължи до края на годината срокът на годност на настоящите условия по своя потребителски заем с ипотека.

Ипотечни заеми в лв. и евро

Макар интензивността на банките през ноември да беше релативно висока, единствено една от тях оказа въздействие върху показателите. Това беше Райфайзенбанк. Както при показателя в лв., по този начин и при евровия, банката усъвършенства най-хубавото си предложение с 0,75 прочие п. Причината за подобрението е намаляване на лихвата по заема със същия размер. В резултат на това усъвършенстване показателят в лв. доближи равнище от 4,75%, а този в евро – 5,11%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР