През изминалите няколко дни имахме няколко големи пожара в Стара

...
През изминалите няколко дни имахме няколко големи пожара в Стара
Коментари Харесай

200 сигнала за пожари в страната за денонощие

През миналите няколко дни имахме няколко огромни пожара в Стара Загора и Хасково. Тези пожари към този момент са премахнати, само че това не трябва да ни успокоява, защото температурите остават високи. За това предизвести пред БГНЕС основен контрольор Александър Дамянов, шеф на бранш " Публична информираност ".

Той уточни, че е в действие червен код за пожароопасност в югоизточната част на страната, а в по-голямата част от страната работи оранжев код, тъй че рискът от пожар остава висок.

По негови данни за миналото денонощие са получени 200 сигнала, като към 160 от тях са за пожари, от тях 140 са за пожари в горски и полски площи.

Дамянов уточни, че от началото на годината са получени към 30 000 сигнала, като съвсем 20 000 са за пожари, спрямо предходната година, когато са получавани към 35 000.

Главният контрольор прикани жителите, в случай че виждат някои от признаците на пожар, огън, пушек, аромат на изгоряло, да преценяват ситуацията.
 Пожарите в Гърция бушуват на 10 км от границата ни, обстановката се следи Обновена
Пожарите в Гърция бушуват на 10 км от границата ни, обстановката се следи

Има терзание пожарът да не се трансферира на наша територия

" Ако се усещат застрашени, е належащо да изоставен терена в посока, противоположна напразно. Не на последно място да алармират на тел. 112, с цел да може ние навреме да реагираме, да се отзовем на сигнала и да не допуснем разгръщане на такива огромни пожари ", изясни той.

По негови думи над 90% от пожарите са провокирани от човек - в резултат на немарливост при боравене с открит огън или на техническа нередовност при горски и селскостопански територии.

Дамянов прикани хората да съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност, изключително през днешния ден и идващите няколко дни, когато температурите са високи, да не изхвърлят кибритени клечки, да не палят огън навън, нито да си почистват дворовете, употребявайки открит огън.
 Овладяха огромния пожар край Казанлък
Овладяха огромния пожар край Казанлък

Огнището е локализирано и остава под наблюдаване

Той съобщи, че метеорологичните условия оказват извънредно въздействие върху разпространяването на пожари.

" Има едно предписание 30 - 30 - 30. Когато температурата на въздуха е 30 градуса или повече, влажността на въздуха е под 30% и скоростта напразно е 30 км/час или повече, разпространяването на пожарите става неконтролируемо ", акцентира основният контрольор.

Междувременно стана ясно, че с коли отпътува за Гърция, с цел да окаже помощ в битката с огнената буря там.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР