През изминалите две и половина години в космоса бяха изпратени

...
През изминалите две и половина години в космоса бяха изпратени
Коментари Харесай

Измислиха начин за търсене на живот, който изобщо не прилича на земния

През миналите две и половина години в космоса бяха изпратени два телескопа от ново потомство – „ Джеймс Уеб “ на НАСА и „ Евклид “ на ЕКА. До края на 2020-те година ще се появят още няколко, които ще разполагат с усъвършенствана оптика и принадлежности за търсене и проучване на екзопланети. Авторите на новото проучване предлагат да се употребява машинно образование за разкриване на аномалии в биологичните и химичните сигнатури. С тяхна помощ можем да открием следи от живот във Вселената, зародил въз основата на изцяло разнообразни правила в съпоставяне със Земята.

Първата доказана екзопланета бе открита през 1992 година и до тогава астрономите нямаха доказателства, че и в другите звездни системи има планети. До изстрелването на галактическия телескоп „ Кеплер “ през 2009 година са откривани единствено по няколко или три екзопланети годишно. Но по-късно, с появяването на идващото потомство галактически обсерватории, обстановката радикално се промени.

Към сегашен ден са доказани 5496 екзопланети в 4096 звездно системи, а други 9820 претенденти чакат удостоверение, написа Universe Today. В допълнение, с изключение на с откриването, астрономите от ден на ден се занимават с определянето на параметрите на небесните тела, а новите принадлежности и способи им дават опция да оценят капацитета за обитаемост на далечните планети посредством целенасоченото търсене на биосигнатури: признаци на живот и съществуването на органични процеси.

Тъй като единствената позната ни планета с живот е Земята, учените търсят най-вече същите признаци, които се срещат и тук: азот, О2, въглерод, метан, амоняк и вода. Търсенето на други, вероятни признаци на живот е доста по-трудно, само че доста по-обещаващо – то би разширило доста региона на търсене.

Учени от Университета на Флорида са изследвали капацитета на машинното образование за търсене на аномалии в спектроскопията на екзопланети, преминаващи пред диска на звезда. Този способ разрешава да се получат данни за химическия състав на атмосферата. А анализът на тези данни благодарение на машинно образование може да докара до гражданска война в астрофизиката, уверени са създателите на публикацията.

Те ревизираха догатката си на процедура. В рамките на опита те са обозначили едно от химичните съединения като аномално и са обучили логаритъма вярно да разпознава планетите с вода в атмосферата като аномални. След това повторили опита с разнообразни газове. Използвали са два разнообразни метода за машинно образование, като и двата са дали отлични резултати, даже при съществуването на звук. Това значи, че по този метод е допустимо бързо и надеждно да бъдат избрани всред хиляди екзопланети тези, които съдържат аномалии в атмосферата.

„ Астробиологичната общественост от дълго време работи върху определението за „ живот “, само че ние нямаме визия по какъв начин в действителност наподобяват извънземните и по какъв начин взаимодействат с околната среда “, споделя Катя Мачева, един от откривателите. „ Нашите усещания се изкривяват от насъбрания човешкия опит, а актуалните тактики ни споделят да търсим живот в „ зони на обитаемост “, които по формулировка са с ориентировка към индивида (или Земята) “.

И по този начин, по какъв начин да търсим това, което е незнайно по какъв начин наподобява? Новите способи за разкриване, основани на машинно образование, могат да оказват помощ – те могат да маркират данните, които не съответстват с данните употребявани за образование на изкуствените интелекти, т.е. които не дават отговор на актуалните теоретични модели„.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР