През изминалата седмица очаквано правителството даде зелена светлина на кандидатурата

...
През изминалата седмица очаквано правителството даде зелена светлина на кандидатурата
Коментари Харесай

Какво ни чака на път за еврочакалнята

През миналата седмица предстоящо държавното управление даде зелена светлина на кандидатурата на България за участие в банковия съюз, което пък е изискване нашата страна да бъде позволена до предприсъединителния механизъм ERM-2, прочут като чакалнята на еврозоната. Влизането на България в банковия съюз е едно от шестте условия, които страната ни пое пред евроинституциите в това отношение. България е длъжна да се причисли към банковия съюз все още на влизане в еврозоната. Въпреки това обаче страните отвън еврото могат да влязат отчасти в банковия съюз и преди този момент посредством механизма на така наречен "тясно съдействие ".
С внасянето на настояването София се съгласява да съблюдава абсолютно всички нареждания и претенции на ЕЦБ във връзка с банките си и да дава цялостна информация във Франкфурт за тази цел. В същото време страната няма да има право на глас в управителния съвет на ЕЦБ. Ако един път влезе в банковия съюз, България може да излезе от него най-рано след три години.

Елементи

Банковият съюз, чието създаване стартира през 2014 година, само че още не е приключило, има два съществени детайла. Първият е единният контролен механизъм, посредством който ЕЦБ управлява непосредствено трите най-големи банки в съответната страна, само че може да прави инспекции и на по-малките. Реално банката на Европейски Съюз, чието седалище е във Франкфурт, управлява директно 120-те най-големи банки в еврозоната и непряко още 3400 по-малки банки. За България това значи, че "Уникредит Булбанк ", ДСК и ОББ ще бъдат следени непосредствено от ЕЦБ.
Вторият детайл е единният механизъм за преструктуриране на банки. Целта е банкрутите да бъдат съпровождани от минимални вреди за данъкоплатците и стопанската система. В този случай ЕЦБ взима крайното решение да дефинира и разгласи, в случай че дадена банка е във банкрут, или е евентуално да банкрутира.
Този механизъм разполага със специфичен фонд за преструктуриране. За да се причисли към него, България би трябвало да трансферира част от основания преди три години народен избавителен фонд, който сега разполага с към 400 млн. лева С тези пари ще могат да се преструктурират при банкрут непознати банки - италиански, гръцки, португалски. При банкрут български банки също ще могат да получават пари от фонда. Така на процедура се получава, че ЕЦБ ще взема решение за банкрут на дадена банка у нас, само че обезпечените депозити ще се заплащат от националния фонд за гарантиране на влоговете в банките. Освен това за разлика от страните в еврозоната, България няма да има достъп до другите благоприятни условия за финансиране на ЕЦБ, в това число кредитни линии за български финансови институции. България няма да взе участие и в Европейския стабилизационен механизъм (ESM), който даде милиарди евро на държавното управление на Гърция, която обаче е част от еврозоната.
До 2024 година Европейският фонд за преструктуриране би трябвало да натрупа 55 милиарда евро. Въпреки че ЕЦБ взема решение коя банка да банкрутира, а Европейският съвет за преструктуриране дефинира какви средства да се провиснал от фонда, Съветът на министрите на Европейски Съюз може да се опълчи на решението за преструктуриране и тогава банкрутът става по националното законодателство.
Това, за което страните в еврозоната не могат да се схванат обаче, е обща скица за гарантиране на влоговете, тъй като тя изисква основаването на общ фискален потенциал в еврозоната, т.е. държавните управления на едни страни да заплащат влоговете в други, за което не е реализирано съгласие.

Преговори

На 12 юли Еврогрупата, ЕЦБ и Европейска комисия излязоха със особено заявление, посредством което поемат ангажимент приемането на България в чакалнята на еврозоната, и в банковия съюз да стане в един и същи ден, без значение по кое време ще бъде той. Изявлението пристигна след изпратено писмо от България на 29 юни, с което нашата страна афишира, че поема задължението да извърши група от условия.
За България еврочиновниците очевидно си имат едно мислено, тъй като от влизането в Европейски Съюз до момента тя е под мониторинга на Брюксел поради корупцията, проведената престъпност и положението на правосъдната система. Очакваме българските управляващи изцяло да изпълнят промените, следени от Европейската комисия, в границите на Механизма за съдействие и инспекция в региона на правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност в България, в светлината на тяхната значимост за стабилността и интегритета на финансовата система, написа в изказването на евроинституциите.
На специфична конференция зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровски съобщи, че прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция за България във връзка с битката с корупцията и проведената престъпност не е предусловие за влизането в банковия съюз и ERM-2, въпреки че ще се наблюдават изкъсо и тези въпроси. Преговорите за банковия съюз ще се водят от надзора на ЕЦБ. За да бъде утвърдено участието, към страната има три условия - промени в законодателството, смяна в осъществяването на банковия контрол и нов повсеместен обзор на банковата система посредством инспекция на активите и стрес проби по сходство на този, осъществен през 2016 година Въпреки че Европейска комисия и България настояват, че до 1 година страната ще извърши ограниченията за влизане в банковия съюз, от ЕЦБ са на мнение, че процесът може и да се проточи и повече, защото всичко зависи от това какво ще бъде открито в хода на договарянията. Ние сме първата страна, към която Брюксел ще приложи нов механизъм, който финансисти дефинираха като "доставка на задължения ". Това значи, че в пътната карта е закрепен краен период за осъществяване на авансово поети обещания. През това време, ЕЦБ и Европейска комисия ще вършат мониторинг на тяхното осъществяване.

Обещания

Какво в действителност сме дали обещание на Брюксел и на ЕЦБ? На първо място това е усилването на надзора над комерсиалните банки и небанковите финансови институции като застрахователни сдружения и пенсионни фондове по одобрени стандарти на еврозоната. Това значи, че банките, застрахователите и пенсионните фондове още веднъж ще бъдат подложени на стрес проби, само че към този момент под директния контрол на ЕЦБ. Тя ще получи право на пряк контрол над трите най-големи банки у нас, само че може да прави инспекции и на по-малките, в случай че реши, че това се постанова. Страната ни е поела и ангажимент да създаде система за оценка на риска за финансовата система, който да бъде в цялостно сходство с разпоредбите и стандартите на еврозоната, с цел да стане той част от нея.
Друго заричане пред Брюксел и Франкфурт е българският парламент оптимално бързо да ратифицира междуправителственото съглашение за Единния механизъм за преструктуриране, за който към този момент стана дума. Той е предопределен за подкрепяне на закъсали банки.
Третото заричане е за бързи промени в законодателството, свързани с фирмените банкрути. Българските институции ще събират, обработват и систематизират информация за оповестяването на неплатежоспособност и на проектите за преструктуриране. Парламентът и правосъдната власт би трябвало да обезпечат условия за ускорение гледането на делата за неплатежоспособност. Най-вероятно ще се работи по нов закон, който да урежда фирмената и персоналната неплатежоспособност.
Освен това нашата страна се е заела за бързи промени в законодателството и в него да намерят място всички европейски разпореждания, свързани с откриване и гонене прането на пари.
Според петия ангажимент България би трябвало да промени регламентите за ръководство на държавните предприятия. Според специалисти Брюксел е обезпокоен от трупането на задължения и от неефективното ръководство на държавни компании, а ние сме решили, че можем да създадем бързи стъпки в тази посока.

Клишета

Кой ви сподели, че сме получили "да " за еврозоната? Първо - ние не сме кандидатствали, а сме дали обещание да аплайваме през юли 2019 година Второ, еврогрупата ни дава отговор, че приветства желанията на България да прави промени, с цел да се причисли сполучливо към валутния механизъм, твърди ексвицепремиера доцент Даниела Бобева
Сред тези задължения за промени две са значимите неща: от нас се чака сериозен напредък във връзка с правосъдната система и сериозен напредък за институционалното развиване. Прибавени са и две клишета: пране на пари в случай, че ние нямаме проблеми с този проблем към този момент няколко години, и проведена престъпност, споделя доцент Бобева. Според нея пред страната са сложени тежки условия, които българската страна се е съгласила да извърши в идната година. Лошата вест е, че отново ни обвързват с неизмерими критерии. Как се мери корупцията да вземем за пример? Винаги могат да ни кажат, че не ги изпълняваме. Правилно българската страна е поискала писмени правила за присъединение към валутния механизъм. За страдание в отговора не се поема подобен ангажимент, разяснява Бобева.
Целият финансов бранш ще бъде подложен на ново напрежение, а той се нуждае от успокоение. Ние се хвърляме в една мъглява случка. Не е ясно по каква процедура ЕЦБ ще прави оценка на качеството на активите на банките в случай, че през 2016-а това беше по тяхна методология. С отношението си към България еврогрупата прави все по-непривлекателно присъединението на нови членове. Прави непривлекателно и участието в банковия съюз. Очевидно Макрон е прав - желаят да си оправят къщата от вътрешната страна и ще ни държат на прага, заключи тя.
Все още не сме влезнали даже в чакалнята на Еврозоната. Сега сме в предверията й и ще продължим да чакаме. На доста страни, които бяха там, им лиши десетилетие, с цел да се приготвят за приемане на еврото. И при нас ще е по този начин. Няма са стане от през днешния ден за на следващия ден, твърди икономистът Георги Ангелов.
Министерството на финансите и Българска народна банка към момента не са обяснили на обществото какво ще значи за България участието в банковия съюз, против което до момента Централната ни банка се съпротивляваше. Преди време нейният подуправител Калин Христов съобщи, че сходно решение е рисково, тъй като то води до асиметрия при вземането на решенията за страните отвън еврото. Вероятно по сходни аргументи досега няма страна отвън еврозоната, която да е влезнала в тясно съдействие с ЕЦБ. България ще е първата.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР