През февруари говорим повече за болестите, които хората накратко наричат

...
През февруари говорим повече за болестите, които хората накратко наричат
Коментари Харесай

Ракът на гърдата най-често не боли, търсете лекар по-рано

През февруари приказваме повече за заболяванията, които хората в резюме назовават рак. Въпреки шумът към COVID-19 не трябва да се не помни, че онкологичните болести не са спрели във време на пандемия, нито са намалели. Ето за какво е значимо профилактичните прегледи да продължат, а пациентите с диагноза да не пропущат процедурите и консултите, които са им назначени.

Аджибадем Сити Клиник Варна е лечебно заведение развило на високо равнище диагностиката на онкологични болести със средствата на актуалната медицина. Нашите медици имат опита и квалификациите да откриват оптимално рано рак, стига пациентът да е пристигнал в точния момент. В клиниката лекарите от разнообразни специалности – урология, АГ, гастроентерология, неврология, пулмология, дерматология и други работят взаимно с рентгенолозите и клинична лаборатория за слагане на точна и навременна диагноза. В тяхна помощ са съвременни апарати като ядрено-магнитен резонанс, компютърен томограф и мамограф.

Специално за това заболяване е хубаво лекарска помощ да бъде търсена профилактично още преди да има каквото и да било недоволство. Повечето дами идват при нас с недоволства от болежка в гърдата като мислят, че това е водещият признак за такова заболяване.

За страдание обаче практиката демонстрира, че ракът на гърдата протича мнимо, безшумно и нормално пациентите идват при нас с много напреднало заболяване. Няма причина дамите да се тормозят от сходно проучване. Могат да посетят мамолог, могат да посетят рентгенолог и да стартират профилактично следене на гърдите.
Какъв е Вашият съвет – какъв брой постоянно би трябвало да се прави профилактичен обзор и на ехограф или мамограф?

В международен мащаб има управления, които дефинират скрининговата стратегия за наблюдаване – какъв брой постоянно и в каква възраст кое проучване е уместно. За страдание в България нямаме създадени управления и взаимстваме тези, които западнеовропейските страни и Съединени американски щати постановат.

В млада възраст постоянно се стартира с ехография, тъй като това е безопасен способ. В по-напреднала възраст дамите се подлагат на „ златния стандарт “ в диагностиката на гърдата – мамография. Третата алтернатива е ядрено-магнитен резонанс на двете млечни жлези, което се ползва както за стадиране и установяване на примитивен рак, по този начин и при дами, които би трябвало да бъдат следене и уточняване във времето. Изследване на ядрено-магнитен резонанс от време на време се прави и при дами, които са избрали да имат естетични усъвършенствания с импланти.
Кои са рисковите фактори за отключване на рак на гърдата?

Те са доста и са известни. Като цяло хормоналния декор при дамите е рисков фактор. Ранната менструация, късната менопауза и хормоно-заместителната терапия са едни от общоприетите рискови фактори, които покачват риска от рак на гърдата. Всички дами, които дават отговор на това изложение подлежат на нараснало внимание и по-активно следене.

Мога да кажа, че във връзка с това заболяване медицината има забележителен прогрес. Съвременните способи разрешават рака на гърдата да не бъде терминална диагноза. Много от дамите имат забележителна преживяемост освен това с положително качество на живот.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР