През есенно-зимния сезон няма нищо по-хубаво от аромата на канелата,

...
През есенно-зимния сезон няма нищо по-хубаво от аромата на канелата,
Коментари Харесай

Канелата - 8 изненадващи ползи за здравето

През есенно-зимния сезон няма нищо по-хубаво от аромата на канелата, който се разнася из цялата къща и ни припомня, че празниците наближават. Със сигурност някои от вас към този момент са почнали да пробват разнообразни предписания за канелени печива, с цел да са сигурни, че ще бъдат съвършени за празничните трапези.

Наистина канелата придава страховит усет освен на сладки, само че и на доста солени ястия. Днес обаче няма да приказваме за тези нейни качества, а за потребните й свойства, от които можете да се възползвате, когато я употребявате в кухнята, а и освен. Продължете да четете, с цел да разберете какво я прави в действителност една от най—здравословните подправки.

Ползи за здравето
Една от най-важните дейни съставки в канелата е цинамалдехидът, която е виновна за множеството от вероятните изгоди за здравето, които носи канелата. Нека ги разгледаме по настрана.

Канела при стомашни неразположения
Стомашни неразположения, жена, която се държи за стомаха.
Екстрактът от канела се употребява за облекчение на стомашно-чревни проблеми както в източната, по този начин и в западната медицина. Тя има карминативно (газогонно) деяние и положителни храносмилателни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. В обичайна аюрведична медицина маслото от канелена кора се употребява за лекуване на метеоризъм и храносмилателен дисбаланс. Смята се, че топлината на канелата усилва притока на кръв и усъвършенства равнищата на О2 в кръвта, с цел да помогне за битка с заболяванията. За облекчение на храносмилателните признаци канелата се приема дружно с топла напитка (например чай или мляко).

Канела при диабет вид 2
Предполага се, че канелата може да има сдържан резултат за възстановяване на гликемичния надзор и подкрепяне лекуването на диабет вид 2. Хора, които употребяват до 6 гр. канела дневно в продължение на няколко месеца, имат по-ниска серумна глюкоза, триглицериди и общ холестерол. Канелата може фрапантно да понижи и инсулиновата устойчивост. Чрез увеличение на чувствителността към инсулина, също се намаляват равнищата на кръвната захар, само че няма безапелационни доказателства за това. Малко количество канела на закуска или в обичаните печива обаче няма да навреди и дори е целесъобразно да бъде част от уравновесената диета на диабетиците.

Канела при гъбични инфекции
Канеленото масло може да помогне за лекуване на някои типове гъбични инфекции. Благодарение на своите антимикробни свойства канелата сполучливо се бори против гъбичките от типа Candida, който най-често визира тежко заболели или пациенти с компрометирана имунна система. Доказано е, че канеленото масло дейно лекува и инфекции на дихателните пътища, породени от гъбички. Канелата може също по този начин да инхибира растежа на някои бактерии, в това число листерия и салмонела. Всичко това още веднъж се дължи на дейната съставна част цинамалдехид.

Канела при предварителна защита на Алцхаймер и други дегенеративни болести
Според специалисти екстрактът, присъстващ в кората на канелата, наименуван CEppt, съдържа свойства, които могат да предотвратят развиването на признаците на Алцхаймер и сходни болести – най-много понижаване на амилоидните плаки. Съединения, открити в канелата, инхибират натрупването на протеин, наименуван тау в мозъка, което също е един от признаците на заболяването на Алцхаймер. При предразположеност към заболяването на Паркинсон пък канелата може да помогне за отбрана на невроните, нормализиране равнищата на невротрансмитерите и възстановяване на двигателната функционалност.

Канела при предварителна защита на сърдечно-съдови болести
Различни съединения в канелата могат да са от изгода и за сърдечно-съдовата система. Тук още веднъж намесваме цинамалдехид, който потвърдено понижава кръвното налягане. Допълнително, както споменахме, канелата има удобен резултат върху кръвните маркери на диабетиците. Намалява равнищата на общия холестерол, „ неприятния “ LDL холестерол и триглицеридите, до момента в който „ положителният “ HDL холестерол остава постоянен. Заради всичко това канелата е обвързвана с понижен риск от сърдечни болести – най-честата причина за преждевременна гибел в света.

Канела за пресен мирис
Млада дама, която почситва своите зъби с конец за разчистване.

Може би не сте чували за освежаващата дъха мощ на канелата? Цинамалдехидът е отговорен и за това свойство на канелата, тъй като убива тези досадни орални бактерии, които са повода за неприятен мирис. За да постигнете този резултат, дъвчете пръчка канела или направете лична вода за уста, като сварите 5 канелени пръчици в 1 чаша вода за 5 минути, след което я използвайте, както бихте употребявали елементарна вода за уста.

Канела за дълга коса
Канелата може да насърчи притока на кръв към космените фоликули, да ускори циркулацията, която кара косата да пораства. Но по какъв начин да постигнете това? Със следната, лесна за подготвяне, маска:

1 с. л. смляна канела
1 с. л. мед
към 100 мл зехтин или кокосово масло, с цел да се образува паста
Нанесете маската върху скалпа си, оставете я да престои 10 минути, след което използвайте гальовен шампоан, с цел да я измиете. Повторете 2-3 пъти седмично и незабелязано косата ви ще стане с няколко сантиметра по-дълга.

Канела против акне
И последно ще ви разкажем за канелата като най-хубавата подправка-помощник в битката с акнето. Тя може да спре бактериите, причиняващи акне, в самия им зародиш!

Ето по какъв начин да си извършите ефикасна маска за лице, с цел да се отървете от досадните пъпки:

3 с. л. мед
1 с. л. смляна канела
Смесете и нанесете върху лицето. Оставете я върху кожата си за няколко минути, по-късно отмийте с топла вода. Маската е подобаваща за ежедневна грижа при доста проблематична кожа. За предпочитане е да я вършиме заран, с цел да се наслаждавате на свежо лице през целия ден.

Със сигурност успяхме да ви изненадаме с някои от свойствата на канелата, за които даже и не сте подозирали. Надяваме се от в този момент нататък, ще участва в аптечката и козметичния ви несесер, а с цел да я включите в празничната софра пробвайте следните вкусни и ароматни предписания:

Кето мъфини с канела – мирис на есен и уют

Канелени рулца – кето вид без захар

История на канелата
Няма по какъв начин да не споделим няколко думи за историята на канелата, защото тя е доста забавна. Канеленото дърво произлиза от Шри Ланка, а името й значи „ ароматно растение “. В Италия пък думата „ канела “ в превод е дребна тръбичка, което тъкмо разказва канелените пръчици. В другите култури има и разнородни приложения на канелата. Древните египтяни са употребявали канела в процеса на балсамиране. За римляните пък тя е била извънредно скъпа – 350 гр. канела като стойност е била равна на над 5 кг. сребро. В знак на разкайване римският император Нерон заповядва да се изгори едногодишен ресурс от канела, откакто убива жена си.

Всъщност канелата е била мотив за доста борби през вековете. През 17-ти век холандците завземат най-големия производител на канела в света, остров Шри Ланка (тогава Цейлон), от португалците. Когато холандците научават за огромно произвеждане на канела по крайбрежието на Индия, те принуждават локалния държател да унищожи реколтата, като по този метод резервират монопола си върху скъпата фалшификация. Към 1833 година обаче монополът върху канелата пада, когато доста страни откриват, че дървото може елементарно да се отглежда и в други региони. В момента това е втората най-популярна фалшификация след черния пипер в Съединени американски щати и Европа.

Как се създава канелата и разновидности
Канелата се прави посредством изрязване на стъблата на канелените дървета. След това вътрешната кора се отделя, а дървесните елементи се отстраняват. Когато тя изсъхне, се образуват ленти, които се навиват на рула, познати ни като канелени пръчици. Тези пръчици могат да се смилат и по този начин се получава канелата на прахуляк. Ако се чудите,отличителният мирис на канелата се дължи на съединението цинамалдехид, което е главно в наличието на канелата. Както споменахме и нагоре, счита се, че точно това съединяване е отговорно и за потребните й свойства, свързани със здравето. Също по този начин канелата съдържа и известни количества витамини В и К и антиоксидантите – холин, бета-каротин, алфа-каротин, бета-криптоксантин, ликопен, лутеин и зеаксантин (повече за тяхната роля можете да прочетете в публикацията по тематиката в нашия блог).

Има два съществени типа канела: Цейлонска канела (Cinnamomum verum) и касия, или китайска канела (Cinnamomum aromaticum). Цейлонската канела идва от Шри Ланка и е известна като „ същинската канела “. Касията произлиза от Китай. Тя е по-евтина от цейлонската канела, тъй че е по-широко публикуваната. Въпреки това „ същинската канела “ е доста по-полезна. Всъщност типът касия съдържа обилни количества от съединяване, наречено кумарин, което се счита за нездравословно в огромни дози. Цейлонската, от своя страна, съдържа доста дребни количества от съединението.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР