През един студен януарски ден Иванка Ангелова е в дома

...
През един студен януарски ден Иванка Ангелова е в дома
Коментари Харесай

Ройтерс се загрижи за циганите ни, пусна сълзлив материал!

" През един леден януарски ден Иванка Ангелова е в дома си със своята щерка и четиримата си внуци, когато кметът на селото идва и ги поучава да изоставен. Двама нейни съседи – братя на 17 и 21 години – са упрекнати, че са пребили локален гражданин. Жертвата, боец, е приета в болница ", написа английската организация " Ройтерс " в обстойно следствие за настоящия в последно време в България цигански въпрос. Представяме материала с незначителни съкращения:

" Ангелова, която като братята си е от малцинствената ромска общественост в България, съобщи, че кметът й е споделил, че другите поданици на селото са тръгнали да отмъщават. Беше загрижена, че фамилията й може да бъде нападнато. Тази вечер, 6 януари, тя и множеството от 76-членната ромска общественост избягали от с. Войводиново, на 10 километра до Пловдив, втория по величина град в България. " Бяхме разпръснати из целия град като счупено яйце ", сподели Ангелова, вдовица, бършейки сълзите си. България, която се причисли към Европейския съюз през 2007 година и е най-бедният член, има едно от най-големите ромски малцинства в блока.

Както и в други страни от Европейски Съюз, доста от ромите живеят в периферията на обществото и се борят за работа - като тези в дребните обитаеми места са изправени пред правни проблеми във връзка с собствеността върху земята, споделя Българският хелзинкски комитет (БХК) - организация за отбрана на човешките права.

След като Ангелова и фамилията й избягаха, управляващите започнаха да унищожават група от 17 дребни домове в покрайнините на селото. Три дни по-късно три къщи бяха разрушени. В останалите домове бяха сложени бележки за известяван на жителите, че и техните ще бъдат съборени.

Според преброяването от 2011 година има 325 000 роми, съставляващи към 5% от 7,3 милиона души в България. Според изчисленията на Европейската комисия обаче ромите са повече от два пъти повече - към 750 000 души. През седмицата след нападението против локалните поданици националистическите и крайнодесни групи организираха вечерни събирания във Войводиново.

На конференция на 8 януари Красимир Каракачанов, вицепремиер и началник на националистическата партия Вътрешна македонска революционна организация, разяснява случая, като сподели, че " ромите... са станали извънредно нагли ". В изказване, оповестено на своята страница във Facebook, БХК изрази " сериозна угриженост за умножаването на случаите на расистка тирада на омразата от страна на българските държавни чиновници и честите групови санкции за ромските общности ".

БХК съобщи, че отношението на локалните управляващи в този случай е отражение на " доста сходни случаи “ на насилствени изселвания на " противозаконни ромски селища без обезпечаване на уместно различно жилище, оставяйки тези хора без дом “.

Връзка с изборите

Други активистки групи също са загрижени за това по какъв начин ромите са третирани в България. Асоциацията на самодейността за равни благоприятни условия (EOIA), която работи по въпросите на развиването на ромите и правата на индивида, съобщи в изследване от 2017 година, че една от четири ромски къщи е " противозаконна “ - без право на благосъстоятелност върху земя, разрешителни за градеж или и двете. От там означават, че други откриватели показват надалеч по-високи цифри.

Между 2012-2016 година, споделя EOIA, информацията, предоставена от три от всеки пет общини, разкрива, че 399 от 444 заповеди за разрушение на жилища засягат само жилищата на ромските фамилии. Даниела Михайлова, юрист, съавтор на отчета, съобщи в изявление, че данните демонстрират връзка сред времето на осъществяване на изборите и броя на изпълнените заповеди за разрушение – като националистически партии употребяват " публикуваните антиромски настроения в обществото, с цел да стимулират повече гласоподаватели ".

Прицелването на десния съюз на Обединените патриоти в ромите е " част от тактика за отклонение на вниманието “ от корупционни кавги, твърди Огнян Исаев, уредник на Ромския учебен фонд и деятел за правата на ромите.

Отмъщение

Председателят на БХК Красимир Кънев сподели, че е шокиран, че жителите са били изгонени от домовете си при температури под нулата и че разрушаването е осъществено бързо, без да се даде време на жителите да съберат своите движимости.

Той твърди, че българските закони изискват жителите да бъдат известени и да им бъде обещано време да апелират и да разрушат сами личните си домове.

Той сподели, че БХК е оказал помощ на жителите да апелират заповедите за извеждане. Междувременно общината е принудена да спре разрушаването на домовете, до момента в който съдът не прегледа жалбата. Това може да отнеме седмици, уточни Кънев.

В дело, заведено от БХК пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), през 2012 година съдът постанови, че в устрема си да изгонят роми от квартал в столицата София, българските управляващи са нарушили " правото на ценене на частната благосъстоятелност “ на хората, фамилния им живот, техния дом и кореспонденцията им ". Кънев съобщи, че Европейска конвенция за правата на човека признава, че " не можете да изгоните хора на случайна основа, оставяйки ги без заслон ".

През 2015 година Европейска конвенция за правата на човека прикани българските управляващи да прекратят насилствените изселвания на ромски фамилии или да им обезпечат различни жилища, означи по това време Отворено общество. Обаче те не са съумели да принудят българските управляващи, споделя Кънев и прибавя, че редица други каузи, заведени от ромите, следва да бъдат решени в Европейска конвенция за правата на човека.

Няма къде да отида

Ангелова сподели, че е живяла в този дом още от дете. Но кметът на Войводиново, Димитър Тосев - някогашен полицейски шеф, споделил, че земята принадлежала на общината, а ромските фамилии били предизвестени да се изселят.

В случая на Ангелова тя отпътува за " Столипиново " в Пловдив, където 50 000 души населяват жилищни блокове и дребни къщи. Тя и фамилията й обитават в апартамент на другар, който в този момент е препълнен с 18 души. В селото, сподели Ангелова, тя и нейните съседи от ромски генезис са работили понякога, печелейки 2,50 лв. (1,45 щатски долара) на час за прибиране на реколтата. Там тя имаше дом и живот. " Сега няма къде да отидем, нямаме работа и нямаме пари... Не знам по какъв начин ще оцелея ", сподели тя.

Едно към едно еднакъв материал няколко часа по-късно разгласява и Voice of America.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР