През август националната статистика отчете нулева на месечна база. Спрямо

...
През август националната статистика отчете нулева на месечна база. Спрямо
Коментари Харесай

Нулева инфлация за август отчете НСИ

През август националната статистика регистрира нулева на месечна база. Спрямо август 2019 година пък, инфлацията бележи спад и доближава 1,2%. При средногодишната - от септември 2019 до август 2020 година по отношение на миналата една година, също е регистрирано понижение и повишаването към този момент е 2,5 на 100, написа.
Изискването за допускане в еврозоната е точно тази инфлация да не е с повече от 1,5% по-висока от инфлацията в трите страни с най-нисък показател на цените в еврозоната и все още България извършва това условие. Въпреки нулевото повишаване на цените у нас на месечна база при някои групи артикули има леки придвижвания. Например облеклата и обувките през август още веднъж са поевтинели въпреки и единствено с 4%, за разлика от месеците март и април, когато цените им паднаха с по 60-70%. За първи път от много време има нарастване на транспортните разноски. То е 2,2% спрямо месец по-рано и се дължи съвсем извънредно на поскъпналите с съвсем същия % горива.
 Национален статистически институт: Месечната инфлация е 0.5 % Национален статистически институт: Месечната инфлация е 0.5 %
Индексът на потребителските цени за юли 2020 година по отношение на юни 2020 година е 100.5%, т.е. месечната инфлация е 0.5%. Инфлацията от началото на...
От 1 август с решение на Народното събрание Данък добавена стойност върху виното и бирата в заведенията бе понижено от 20 на 9%, също както бе направено за храната и безалкохолните питиета месец по-рано. И по същия метод това не е довело до поевтиняване на сметките в заведения, а таман противоположното. Този път обаче повишаването е единствено с 0,2% на месечна основа. Но то се случва на фона на поевтиняване с 0,6% на храните през същия месец, които въпреки всичко са основата на това, което се готви в заведенията за хранене. Движенията на цените на останалите артикули и услуги има сезонен темперамент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР