През август 2022 г. потребителските цени в Германия, изчислени според

...
През август 2022 г. потребителските цени в Германия, изчислени според
Коментари Харесай

Цените на храните в Германия са скочили с 15,7%, на енергията с 46,4%

През август 2022 година потребителските цени в Германия, изчислени съгласно националните стандарти, са се повишили със 7,9% по отношение на същия месец на 2021 година, откакто се покачиха със 7,5% месец по-рано. Това демонстрират дефинитивни данни на Федералната статистическа работа на страната (Destatis).

Подобно равнище на този индикатор беше записано през май тази година, то е най-високото от 1973 година насам. Спрямо предходния месец цените са се нараснали с 0,3%.

Динамиката на индикаторите съответства с авансово оповестените данни на Destatis.

Цените на храните и безалкохолните питиета в Германия предишния месец са се повишили с 15,7% на годишна база и с 1,5% по отношение на предходиня месец юли.

Услугите нарастват с 2,9% на годишна и с 0,4% на месечна база Цените на силата за битови потребности се покачват надлежно с 46,4% и 2,6%. Цените на облеклото и обувките нарастват с 2,6% на годишна база и с 0,8% на месечна база.

По отношение динамичността на потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на Европейски Съюз, те са нарастнали с рекордните 8,8% на годишна база през август.

На месечна база цените се покачват с 0,4%. Динамиката на двата индикатора съответства с авансово оповестените данни и междинните прогнози на анализаторите, интервюирани от Trading Economics.

През юли потребителските цени в Германия са се повишили с 8,5% на годишна база и с 0,8% по отношение на юни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР